Özel Silivri’den Erdoğan'a mesaj gönderdi: Seni İmamoğlu'nun vesikalık fotoğrafıyla yeneceğiz
Özel Silivri’den Erdoğan'a mesaj gönderdi: Seni İmamoğlu'nun vesikalık fotoğrafıyla yeneceğiz
İçeriği Görüntüle

Türkiye, her yaz olduğu gibi bu yaz da orman yangınları gerçeğiyle yüzleşiyor. Ancak bu yıl, özellikle İzmir ve çevresinde yaşananlar, bir felaket tablosunun çok ötesinde, adeta bir ekolojik kıyımı gözler önüne serdi. Son bir ay içinde, kentin farklı ilçelerinde başlayan ve bir türlü kontrol altına alınamayan alevler, ardında onarılması on yıllar sürecek derin yaralar bıraktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanan ön hasar raporuna göre, yangınların yok ettiği toplam alan 26 bin 260 hektara ulaştı.

Izmir Yangini Neden Cikti 4 Temmuz Buca Odemis Ve Cesme Yanginlarindan Son Durum 17516236599026

Yanan bu devasa alan, İzmir'in en kalabalık ve en geniş yüzölçümüne sahip ilçelerinden biri olan Buca'nın tam iki katı büyüklüğünde. Yani, adeta iki tane Buca ilçesi büyüklüğündeki ormanlık alan, içindeki milyonlarca ağaç, endemik bitki türü ve sayısız yaban hayvanıyla birlikte, bir ay gibi kısa bir sürede küle döndü.

Acı bilanço

Bu büyük felaket, sadece doğayı vurmadı. Alevler, ormanların içindeki ve kenarındaki yerleşim yerlerine de sıçrayarak, yüzlerce ailenin hayatını kararttı. Belediyenin, yangınların en yoğun yaşandığı 29 Haziran - 5 Temmuz tarihleri arasını kapsayan ilk hasar tespit çalışmaları, yaşanan sürecin insani boyutunu da rakamlarla ortaya koydu.

780X411 Izmir Bucada Yeni Yangin Mudahale Ediliyor 1751571050639

Paylaşılan tabloya göre, İzmir genelinde toplamda 618 bina ve bu binaların içindeki 713 bağımsız bölüm (ev, depo, ahır vb.) yangınlardan etkilendi. Bu yapıların birçoğu, artık kullanılamaz halde. Özellikle Seferihisar ve Ödemiş ilçeleri, yangının en ağır vurduğu yerleşim yerleri oldu.

Ekran Görüntüsü 2025 07 09 191003

  • Seferihisar: Yangınların en çok yıkıma neden olduğu Seferihisar'da, 428 binadan 162'si alevlerden etkilendi. Bu yapıların 102'si "ağır hasarlı", 10'i ise tamamen "yıkık" durumdayken 45 bina az hasarlı olarak kayda geçti. 5 binada ise tespit yapılamadı.

  • Ödemiş: Ödemiş ilçesinde ise, 117 binada hasar oluştu. Bunların 40'ı "ağır hasarlı", 73'ü ise "acil yıkılacak" olarak tespit edilirken, bu binaların 4'ü az hasarlı olarak kaydedildi.

  • Hatay Daki Yangina Mudahale Suruyor

  • Diğer İlçeler: Gaziemir'de 7 bina, Kemalpaşa'da 1 bina, Çeşme'de 7 bina ve Buca'da 1 bina da yangınlardan nasibini aldı. Toplamda, İzmir genelinde 168 bina ağır hasarlı, 69 bina ise tamamen yıkık veya acil yıkılacak durumda. Bu rakamlar, yüzlerce ailenin evsiz kaldığı ve hayata sıfırdan başlamak zorunda olduğu acı gerçeğini yüzümüze çarpıyor.

  • Ekran Görüntüsü 2025 07 09 191027

ORMANLIK ALANLAR BÜYÜK ÖLÇÜDE ZARAR GÖRDÜ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı, yangın bölgelerine yönelik uydu görüntülerini değerlendirdi. 1 Haziran’dan 7 Temmuz’a kadar olan süreyi ele alan yetkililer, yürek yakan sonuçlara ulaştı. Verilere göre son bir ayda yaklaşık 26 bin 260 hektarlık alan yandı.

Ekran Görüntüsü 2025 07 09 191016

Yangınlar, en çok doğal çayırlar ile ormanlık alanları etkiledi. 5 bin 574 hektarlık orman bölgesi zarar gördü. Yine 8 bin hektarlık doğal çayır alanı ile 5 bin 485 hektarlık makilik alanın yanı sıra 4 bin 370 hektarlık sklerofil (çalı görünümlü) bitki örtüsü yandı.

Yurt Genelinde Son Uc Gunde 263 Orman Yangini Cikti

ORMAN YANGINLARI EV YANGINLARINDAN FAZLA

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, son bir ayda yaklaşık 3 bin 300 yangına müdahale etti. Yangınlar büyük ölçüde otluk alanlarda çıktı. Yaklaşık 2 bin ot yangına müdahale edildi. Bu sürede ekipler 160 araç yangını ve 120 orman yangını ile mücadele etti. Ev yangını sayısı da 103 olarak kayıtlara geçti.

Cesme Yangin

YÜZLERCE PERSONEL GÖREV ALDI

İzmir’de son bir ayda çıkan yangınlar, tarım alanlarını da olumsuz şekilde etkiledi. 1800 hektarlık tarım arazisi zarar gördü. 180 hektarlık zeytinlik alanı, 155 hektar meyve bahçesi ile 130 hektar mera yandı.

Orman Yanginlarina Iliskin Tutuklu Sayisi 13 E Yukseldi

İlk büyük yangın 25 Haziran’da Foça Ilıpınar’da başladı. Ardından Aliağa Bozköy, Bornova Yakaköy, Menderes Kuyucak, Orhanlı, Payamlı, Doğanbey, Ürkmez, Seferihisar, Tire Alacalı, Çeşme Ildır-Germiyan, Urla Zeytineli, Ödemiş Tosunlar-Demircili, Suçıktı-Köseler-Üzümlü, Buca Kaynaklar- Kısık-Sarnıç ile devam etti. Aliağa Gemi Söküm Tesisi’nde bulunan bir gemide başlayan büyük yangın da ekiplerin zorlu mücadelesi ile kontrol altına alındı. Yangınlarda yüzlerce personel görev aldı.

Girit Adasinda Orman Yangini Bazi Evler Zarar Gordu

İŞTE HASAR TESPİT SONUÇLARI

Aliağa, Foça, Gaziemir, Bornova, Menderes ve Seferihisar ilçelerinde çıkan orman yangınları, kuvvetli rüzgarın da etkisiyle geniş alanlara yayıldı. Yangınlarda hem ağaçlar hem yerleşim yerleri zarar gördü. Yaklaşık 100 kişilik ekip, alevlerin zarar verdiği bölgelerde 506 bağımsız bölümün bulunduğu 450 yapıyı kontrol etti. Bu yapılardaki 429 konuttan 101'inin ağır hasarlı, 9'unun yıkık, 46'sının az hasarlı olduğu tespit edildi. Yangınlarda 2 ahır ile 3 dükkanın da ağır hasar aldığı belirlendi.
En büyük hasar Doğankent Sitesi'nde

İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Aytaç Yalçınkaya, AA muhabirine, bir haftada yaşanan yangınların ardından hasar tespitine yönelik çalışmaları tamamladıklarını söyledi.

E V L E R1

Bakanlık olarak orman yangınında zarar gören yapılarla ilgili hasar tespit çalışması yürüttüklerini ifade eden Yalçınkaya, Gaziemir'deki orman yangınında zarar gören araçların tespiti konusunda ise İzmir Defterdarlığının çalışma yaptığını anlattı.
Yalçınkaya, çalışmaların sonucuna ilişkin şunları kaydetti:

E V L E R

"Tüm yangınlarda 450 yapının hasar tespit çalışmasını gerçekleştirdik. Bu yapılardan 106'sı ağır hasarlı, 47 yapımızın da az hasarlı olduğuna yönelik tespitler yaptık. Diğer yapılarda ise hasarsızlık mevcut. Çalışmalarımızın neticesinde Bakanlığımızın veri aktarım sistemine bütün verilerimiz aktarıldı. Vatandaşlarımızın hak sahipliği ve hasar tespitleri konusunda AFAD'a veri aktarımımızla ilgili süreçlerimiz de tamamlanmış durumda."

E V L E R2

Seferihisar ilçesi Atatürk Mahallesi'ndeki Doğankent Sitesi'nin en fazla zarar gören yer olduğunu belirten Yalçınkaya, "Sitede toplam 330'a yakın bağımsız bölüm bulunmakta. 81'inde ağır hasar mevcut. Yaklaşık 20'sinde hafif hasar mevcut. En çok sıkıntı yaşanan alanımız Doğankent Sitesi oldu. Bunun temel sebebi çevresinin orman alanından oluşması." dedi. Yalçınkaya, mağdur vatandaşların devletin yardımlarından hızlıca yararlanabilmesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ