Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU- İzmir’de son zamanlarda artan sivrisinekler İzmirlinin kabusu oldu. Özellikle akşam ve gece saatlerinde ortaya çıkan sivrisinekler, vatandaşı uykusundan etti. Gece uyanan ve tekrar uyumakta zorluk geçen vatandaşlar, sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunarak, yerel yönetimlerin ilaçlama yapması gerektiğini dile getirdi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı ve İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, kentteki yağışların dinmemesinin ve havanın neminden kaynaklı sineklerin ürediğini söyledi.
‘DÖNEMSEL BİR DURUM’
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, “Bu kesinlikle dönemsel bir şey. Bu mevsimde hala nem yüksek, yağışlar devam ediyor. Bir yandan sıcak bir yandan yağış, sivrisineklerin artmasına neden oluyor. Özel ilaçlar ile sivrisineklerin üreme kaynaklarını bulup oraları ilaçlamak gerekiyor. Bunun da yeterli olacağını düşünmüyoruz ne yazık ki bu sıkıntı dönemsel ve kurtarılacak bir durum değil” ifadelerini kullandı.
‘DOĞRU YÖNTEMLE MÜMKÜN’
İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan da, “Haziran ayında olmamıza rağmen yağmurlar yoğun bir şekilde devam ediyor. Kentte hava bir sıcak oluyor bir nemli oluyor. Bu değişiklik ve dengesizlik sineklerin üreme dönemlerinde çoğalmasını sağlıyor. Çünkü; sivrisinekler, yağış alan, rutubetli ve nemli alanlarda yaşar ve ürer. Bu dönem üremelerinde yoğunluğun olması çok normal. Elbette ilaçlamanın artırılması lazım. Yumurtlamanın, üreme alanlarının olduğu bölgelere ‘larvasit’ ilaçlama yapılması lazım. Uçan hayvanlara yapılacak olan ilaçlama yöntemi en zor olan yöntemdir. Dolayısıyla sivrisinek gibi uçan hayvanları kontrol altına almak için yumurtalama döneminde ilaçlama yapılmalıdır. Doğru ilaçlama ile kontrol altına alınabilir” ifadelerini kullandı.
‘SITMA RİSKİ VAR’
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğrul Şahbaz sivrisineklerin ‘sıtma’ hastalığını bulaştırma riski taşıdığını ifade ederek, şunları söyledi: “Sivrisinek, sıtma hastalığının taşıyıcısıdır. Yani sıtmalı bir hastayı bir sivrisinek ısırırsa ve sonrasında sıtmalı olmayan bir kişiye giderse, bu hastalığı bulaştırır. Elbette bu çok düşük bir ihtimal ancak yine de bir risk var. Küçük de olsa bu riskin önüne geçmek için doğru ilaçlama yapılması gerekir.”
Soyer: Kısa sürede sorun ortadan kalkacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuyla ilgili twitter hesabından paylaşımda bulunarak, “Mevsim geçisinden dolayı belirli bölgelerde haşarat popülasyon arttı. 376 personelimiz gece gündüz çalışıyor. Kısa süre içerisinde sorun ortadan kalacak. Yaşadığınız bölgede sorun varsa HİM’e talep bırakın, ekiplerimiz 24 saat içinde müdahale edecek” ifadelerini kullandı.
‘Larvasit İlaçlama’ yöntemi nedir?
Üreme alanlarına ‘larvasit uygulama’, özellikle kara sinek ve sivrisineklerin ürediği yere yumurta ve larvalarını (kurtçuk) öldüren larvasit etkili ilaçlar atarak üremeyi durdurmaktadır. En etkili yöntemdir. İlacın cinsine ve vasata göre bunlar 10 gün ile 2 ay kadar üremeyi durdurur.