Güler BİLGEN/Rotary Bölge 2440 Agora, Mavişehir ve Varyant Kulüplerinin ev sahipliğinde, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği(İKKB), Kadın Hakları Koruma Derneği ve Kadın Adayları Destekleme Derneği(KADER) işbirliğiyle Karşıyaka’da düzenlenen “Farklı boyutlarıyla kadın sorunları ve çözüm yolları” konulu panel düzenlendi.
“KADIN SORUNLARI YERİNDE SAYIYOR”
Panelde, konuşmacılar, farkındalık çalışmaları artsa da, kadın sorunlarının hep yerinde saydığını, bir türlü somut adımlar atılmadığını savunarak, Türkiye’nin refahı için, cinsiyet temelli her türlü ayrımcılığı önleyen, kadını toplumsal yaşamda güçlendiren politikalar üretilmesi gerektiğine işaret ettiler.
Kadın Adayları Destekleme Derneği İzmir Şube Başkanı Banu Önkol İçhedef, siyasette toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çok hızlı adımlar atılmasını isteyerek, “Meclisteki kadın vekil sayımız çok az. Bunları çoğaltamazsak kadın cinayetlerini önleyemeyiz. Önümüzdeki seçimlerde turuncu koltukların yarısını istiyoruz“ dedi.
“KADIN LİDERLER DAHA BAŞARILI”
Kadınların var olma savaşı verirken, hem kendi cinsleriyle, hem de erkeklerle zorlu bir mücadeleye girdiklerini dile getiren İçhedef, görüşlerini şöyle özetledi:
“Pandemi döneminde yaptığımız araştırmalara göre, en başarılı ve sorunsuz süreç, kadın liderlerin yönettiği ülkelerde yaşandı. Ülkemizde ise kadın temsilinde içler acısı bir durumdayız. Son 20 yıl içinde hiç kadın milletvekili çıkarmamış illerimiz mevcut. Siyasi partilere bu durumu ilettiğimizde, çok şaşırdılar, kadın milletvekili gösteremediklerinin farkında bile değiller. Bu konuda farkındalık çalışmaları yaparak, siyasileri uyardık. Kırmızı Çizgimiz, toplumsal cinsiyet eşitliğidir. Biz kadınlar, birbirimizi destekleyerek, elele tutuşarak, daha güçlü bir şekilde “cam tavanları” kıracak, önümüzdeki seçimlerde turuncu koltukların yarısına sahip olacağız. Kültürel yapı ve gelenekten gelse de, kadınların gücüyle üzerimizdeki eril baskıyı kaldıracağız”
Ege Üniversitesi İİBF Uluslar arası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinem Ünaldılar da, kadınların, kamu şirketleri ve yönetim kurullarında erkeklerle birlikte eşit şekilde temsil edilmesi için, söz söylemeye devam edeceklerini söyledi.
“KADINLARIN ÜZERİNDE CAM TAVAN VAR”
Kadınların, işyerlerinde erkek meslektaşlarından daha çok emek harcamalarına karşın yükselmelerini önleyen bir “cam tavanın” varlığına dikkat çeken Ünaldılar, bu eşitsizlik koşullarında kadınların işyerlerinde mobbing ile mücadele etmek zorunda bırakıldıklarını da dile getirdi. Ünalılar, “İş dünyasında ve dünya siyasetinde kadın eğitimini ortaya koyuyoruz ama, pek de fayda etmediğini görüyoruz. Ataerkil yapıyı ve eril gücü aşmamız mümkün olamıyor. Toplumda dönüşümü sağlamak için, ataerkil yapıyı dönüştürmemiz lazım. Türkiye’de kadın profesörlerin oranı yüzde 28. Bu kadının başarısızlığından değil, eril zihniyetin, çocuk, yaşlı bakımı ve ev işleri gibi kadına yüklediği sorumluluklardan kaynaklanıyor.” dedi.
“KREŞ OLMADIĞI İÇİN KADINLAR İŞ BIRAKIYOR”
Pek çok kadının kreş olanağı bulunmadığı için iş yaşamından çekilmek zorunda kaldığına da işaret eden Ünaldılar, “İstihdamda kadın sayısını artırmak için kurumlar kendi bünyelerinde kreş açmalı, kadının iş ve ev dengesi sağlayacak politikalar üretilmeli, girişimcilik yoluyla kadınlarımız güçlendirilmelidir.” dedi.
“KADINLAR ARASINDA EGO ÇATIŞMASI VAR”
Siyasette kadınların birbirlerinin önünü kestiğini, erkeklerin bu konuda daha “iyi” durumda olduklarını ifade eden Ünaldılar, “Kadınlar arasında ego çatışmaları oluyor. Ayrıca, dişil olarak yönetime geldikten sonra erilleşiyor, erkek gibi oluyor. Siyasette kadınlara kötü örnek olan İtalya lideri Meloni gibi değil, Yeni Zelanda eski lideri Jacinda gibi kadınlar görmek istiyoruz ”diye konuştu.
“EKMEK ZAMMINA KARŞI İLK EYLEMİ KADINLAR YAPTI”
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı (İKKB) Gülsen Özkan’da, tarihsel süreçte kadınların yaptığı eylemleri anlatırken, ilk kadın eylemini İzmirli kadınların gerçekleştirdiğini hatırlattı. Özkan, “1828 yılında ekmek fiyatlarına yapılan zam üzerine İzmirli kadınlar bir eylem yaptı. Ekmek fiyatlarına tepki gösteren kadınlar, 3 gün boyunca sokakları işgal etti. Bu protesto sonunda zam geri alındı. İzmir kadını farkını yaptıkları eylemlerle gösterdi. “dedi.
“KADINLAR ‘BEN’ DEĞİL ‘BİZ’ DERSE BAŞARIR”
Özkan, Türkiye’de tarihsel süreçte kadınların, beyaz eşarp ve ayakkabı gibi daha birçok farklı alanda yaptıkları etkili kampanya ve eylemlerden başarılı sonuç aldıklarını da belirterek, “Tarihsel süreçte kadınlar, “Biz” olmanın gücüyle hareket etmiş, eylemlerini başarıyla sonuçlandırmışlardır. Günümüzde ise “Ben, Sen, O” düşüncesiyle hareket edildiği için, kadın gücü zayıflamış ve yapılan eylemler cılız kalmıştır. Biz kadınlar gücümüzü birleştirirsek, yer yerinden oynar.’diyerek, sivil toplum kuruluşlarına, birlikte hareket etmeleri konusunda çağrı yaptı.