İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yeni yılda işe alınan yaklaşık 3 bin işçinin işten çıkarılacağına dair iddialar gündeme gelmişti. Bu iddiaların ardından İZSU'da 40 işçinin işten çıkarılması kararı alındı. Bu durum, işçilerin ve sendikanın tepkisini çekti.

Belediye-İş Sendikası, haksız işten çıkarmalara karşı tepkisini göstererek İZSU Genel Müdürlüğü önünde eylem düzenledi. Eyleme katılan işçiler, işten çıkarmaların geri alınmasını ve yasal haklarının korunmasını talep etti. Sendika yetkilileri, işten çıkarmaların keyfi olduğunu ve yasalara aykırı olduğunu savundu.

İş başı yapan bir grup çalışanın  güvenlik prosedürüne dikkat edilmeden çalıştığı belirtilmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, bu konuda yaptığı açıklamada, işe alım sırasında yasal bir prosedür olduğunu ve buna uyulması gerektiğini vurgulamıştı. Güvenlik soruşturması yapılmadan alınanların işten çıkarılacağını belirten Tugay, bu kişilere ilk işe alım olduğunda öncelik verileceğini de sözlerine eklemişti.

Cemil Tugay: Gözümüzü kapatıp insanları işten çıkarmak gibi bir şey yok

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, işten çıkarmalarla ilgili yaptığı açıklamada, gözlerini kapatıp insanları işten çıkarma gibi bir şey olmadığını ifade etti. Tugay, işe alım sırasında yasal prosedüre uyulmadığını ve güvenlik soruşturması yapılmadan işe alınanların işten çıkarılacağını tekrarladı. Tugay, yasal prosedüre uymayanların sayısının sınırlı olduğunu ve işe alım işlemleri bitmemiş olanların işe başlatılmadığını da belirtti.

İşten çıkarılan işçiler ise haksızlığa uğradıklarını ve mağduriyet yaşadıklarını savunuyor. İşçiler, ailelerinin geçimini nasıl sağlayacaklarını ve bu süreçte ne yapacaklarını bilmediklerini ifade ediyor. İşçiler, yasal haklarını kullanarak hakkını aramak için avukatlara danışmaya başladı.

Sendika ile işçiler görüşme talebinde bulundu

Edinilen bilgilere göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile sendika şubesi arasında görüşmelerin yapılacağı öğrenildi. Ayrıca, işten çıkarmalarla ilgili olarak Belediye İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında da görüşme yapılması planlanıyor.

Sendikadan açıklama: Tasarrufu çalışmadan ücret alanlardan yapın!

Öte yandan, Belediye-İş Sendikası İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Atalay, konuya ilişkin bir açıklamada bulundu. Başkan Atalay, "Eğer tasarruf yapacaksanız, tasarrufu çalışmadan ücret alanlardan yapın" ifadelerini kullandı.

Atalay'ın açıklaması şöyle:

31 Mart Yerel Seçimleri, ülkemiz siyasi tarihini doğrudan etkileyebilecek çok önemli bir dönüm noktası olmuştur. Sendikamızın örgütlü olduğu İzmir’de de belediye yönetimlerinde değişiklikler yaşanmıştır. Bu çerçevede Genel Başkanımız Nihat Yurdakul başkanlığında Belediye-İş Şube başkanları yeni seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a bir kutlama ziyaretinde bulunmuştur.

Ziyarette Sayın Tugay’ın göreve devralması sonrası belediyede işten çıkarma iddiaları gündeme gelmiş, sendikamız yetkilileri de sürece ilişkin ilkesel duruşunu ortaya koymuştur.

Sendikamız, hangi yönetim döneminde alınırsa alınsın, hukuka uygun şekilde işe alınan, işini yapan emekçinin ekmeğinden, işinden edilmesine karşı olduğunu açıkça belirtmiştir.

Görüşmede Belediye-İş’in, emeğe saygısı olmayan, hukuka, toplu sözleşmeye aykırı bir şekilde işe alınanların da karşısında olduğu açıkça belirtilmiştir.

Adalet isteyenler adil olacak, şeffaf olacak. Biz şeffaflık istiyoruz biz adalet istiyoruz.

İzmir Büyükşehir bünyesinde 2000-3000 işçinin işten çıkarılacağı söyleniyor. Bu söylemler tüm emekçileri tedirgin ediyor, emekçileri, tedirgin etmeyin.

İZSU Genel Müdürü, Gürkan Erdoğan “ben siyasi sorumluluğu alıyorum” diye işçi çıkarıyor. Neye göre, hangi gerekçeyle? Bu tür tavırlar, çalışma hayatında tedirginliğe kaosa yol açar.

Yasalar ve yönetmelikler neyi gerektiriyorsa onu yapacaksınız. Onun yakını, bunun döneminde işe girdi, eski yönetimde istihdam edildi gibi gerekçelerle insanlar işten çıkartılamaz. Hele ki başkanın dışında müdürlerin şahsi inisiyatifleri herkesin boyunu aşar.

Üstelik siyasi sorumluluk, atanan değil seçilendedir. Siyasi sorumluluk İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Tugay’dadır.

Demokrasi isteyenler, demokrat olacak. “Emekçinin ekmeği ve işiyle oynamayız” deyip, nerede hazırlandığı belli olmayan, birtakım listeler hazırlayıp alın teri döken insanları, ekmeğinin peşinde olanları haksızca, hukuksuzca, hakkaniyete aykırı bir  şekilde, kapı önüne koymayacaksınız. Çalışan insanların onuruyla, ekmeğiyle oynamayın.

Alın teri döken işçi ile çalışmadan ücret alanları hiç kimse aynı kefeye koyamaz. Koymamalı.

Ülke çapında bir çok belediyenin borç batağında olduğu açık. Ancak tasarruf deyince ilk akla gelenin de, işçinin ücreti veya işçiyi işten çıkarma düşüncesi de kabul edilebilir bir düşünce değildir. Unutmayın son seçimde halkımız, rantçı belediyeciliğe karşı sosyal politikalara önem veren halkçı belediyeciliği ve kamucu siyaseti tercih ettiğini ortaya koymuştur.

Eğer tasarruf yapacaksanız, tasarrufu çalışmadan ücret alanlardan yapın.

Belediyenin kaynaklarını taşerona, müteahhitlere vermeyin tüm işleri kamucu bir anlayışla belediye işçisiyle yapın. Siyasi kaygı gütmeden, şeffaf bir şekilde çalışanla, çalışmayan, alın teri dökenle, bankamatikçileri ayırt edin.

Buna kimsenin itirazı olamaz.

Eğer bunu yapmazsanız karşınızda ekmeğinin peşinde olan binleri bulursunuz"

Editör: Kazim Bozkurt