İzmir Kitap Fuarı’nda ‘Depreme hazır mıyız Türkiye?’ panelinde konuşan Japon Mühendis Joshinori Moriwaki, İzmir’de 6,5 büyüklüğünde deprem olabileceğini ve bunun için hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Moriwaki, Türkiye ve Japonya’nın deprem kuşağında olduğunu ve depremin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirtti.

İzmir’de 13 fay hattı var

Moriwaki, İzmir’in deprem açısından riskli bir kent olduğunu ve 13 fay hattının kent yerleşiminin içinden geçtiğini ifade etti. Moriwaki, “İstanbul’da deprem üretme potansiyeli olan tek bir fay hattımız var; Kuzey Anadolu Fay Hattı. Bunun İstanbul segmenti. İzmir’de 7,0 büyüklüğünde deprem üretebilecek 13 fay hattımız var. Bunlar güncel, aktif, diri fay dediğimiz deprem üreten faylar. İzmir aslında tektonik bir kent yani bir fay kenti. İzmir’de 13 fayın önemli bir kesimi kent yerleşiminin içinden geçiyor” dedi.

Deprem hasarlarını yüzde 70 azaltmak mümkün

Moriwaki, depremlerde alınabilecek önlemlerle hasarların yüzde 70 oranında azaltılabileceğine dikkat çekti. Moriwaki, “Korkutuyor değiliz, hazır olmak lazım. Türkiye’de ve Japonya’da bir gün deprem gelecek. Allah korusun, gelmesin değil. Bu gelecek artık kabul etmek lazım. Gelsin ama fazla hasar vermesin. Fazla hasar olmaması için ne yapmak lazım? Hükümet, belediye, şirket, aile, okul hep beraber hazırlanıyorsak, hasar yüzde 70 azaltabilir.Büyük rakam değil mi? Yüzde 70 azaltabiliyorsak neden yapamayalım” diye konuştu.

Depreme hazırlık için öneriler

Moriwaki, depreme hazırlık için bireysel ve toplumsal olarak yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Binaların deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmesi veya güçlendirilmesi
  • Deprem anında ve sonrasında kullanılabilecek acil durum çantalarının hazırlanması
  • Deprem anında ve sonrasında yapılması ve yapılmaması gerekenlerin öğrenilmesi
  • Deprem anında ve sonrasında iletişim kurabilmek için alternatif yöntemlerin bulunması
  • Deprem anında ve sonrasında su ve gıda stoklaması yapılması
  • Deprem anında ve sonrasında enkaz altında kalındığında hayatta kalabilmek için bilinçli davranılması
Kaynak: HABER MERKEZİ