Kamuda işsizlere yönelik yeni bir işgücü uyum programı başlatılıyor. Program kapsamında, katılımcılara kamu kurumlarında haftada 3 gün çalışma ve eğitim imkanı sunulacak. Günlük ücret ve sigorta primi de ödenecek. Peki, kimler başvurabilir? İşte programın detayları ve başvuru şartları.

Haftalık 3 Gün Çalışma, Eğitim ve Cep Harçlığı

İşsizlikle mücadele ve işgücüne katılımı artırmak amacıyla kamuda yeni bir işgücü uyum programı hayata geçiriliyor. Programa katılanlar, kamu kurumlarında haftada 3 gün çalışacak ve aynı zamanda mesleki eğitimler alacaklar. Program süresince katılımcılara cep harçlığı da verilecek.

Programın Amacı: Çalışma Hayatına Uyum ve İstihdam

Programın temel amacı, çalışma hayatı dışında kalan bireylerin çalışma disiplinine uyum sağlamalarına ve istihdama kazandırılmalarına destek olmak. İşsizlik sigortası fonu kaynaklarından finanse edilecek program, en fazla 10 ay sürecek.

İlk 4 Hafta Yoğunlaştırılmış Eğitim

İşgücü Uyum Programı yönetmeliğine göre, programın ilk dört haftasında katılımcılara haftalık 37,5 saat, yani haftada 5 gün eğitim verilecek. Eğitimler, meslek edindirme ve kişisel gelişim üzerine olacak.

NATO Genel Sekreteri Türkiye’ye geliyor NATO Genel Sekreteri Türkiye’ye geliyor

Haftanın 3 Günü Çalışma

Eğitim süreci tamamlandıktan sonra katılımcılar, haftada 3 gün, toplam 22,5 saat kamu kurumlarında çalışmaya başlayacaklar. Programın son iki haftasında ise iş arama eğitimleri verilecek.

Günlük Ücret 566,73 Lira

Katılımcılara ödenecek günlük cep harçlığı tutarı İŞKUR Yönetim Kurulu tarafından belirlendi. Her bir katılımcıya yapılacak ödeme, çalışılan gün sayısı ile günlük net tutarın çarpımı sonucu hesaplanacak. Günlük net tutar ise 566,73 lira olarak belirlendi.

SGK Primleri Yatırılacak

Kursiyerlerin SGK primleri, katılım sağlanan günler üzerinden bildirilecek ve ödenecek. Ancak, izin kullandıkları günler için cep harçlığı ve sosyal güvenlik primi ödemesi yapılmayacak.

Başvuru Şartları Neler?

İşgücü uyum programına başvurabilmek için şu şartları taşımak gerekiyor:

  • 18 yaşını tamamlamış olmak
  • Son bir aydır sigortalı olmamak
  • Yaşlılık veya malullük aylığı almamak
  • İŞKUR tarafından sunulan aktif işgücü ve işsizlik sigortası programlarına katılmamış olmak
  • Hane gelirinin net asgari ücret veya 4 net asgari ücret arasında olması (İŞKUR tarafından belirlenecek)

Üniversiteliler de Başvurabilecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İşgücü Uyum Programı'nın üniversite öğrencilerinin de faydalanabileceği şekilde tasarlandığını açıkladı. Yılmaz, "Üniversite öğrencilerimiz eğitimlerine devam ederken, bir taraftan da çalışma hayatında tecrübe kazanacak ve harçlıklarını çıkarabilecekler" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ