KEDİ -Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam- Otizm Derneği, yaptığı yazılı açıklamayla engellilere yönelik bakım merkezlerinde yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekti. Niğde’de bir bakım merkezinde yaşanan ve ölümle sonuçlanan şiddet olayı, ne yazık ki engellilere yönelik kötü muamelenin bir örneği olarak kayda geçti. Dernek, bu tür vakaların bir ilk olmadığını belirterek, gerekli düzenlemelerin yapılmadığı sürece bu tür olayların devam edeceğini vurguladı.

BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne uyum çağrısı

KEDİ'nin basın açıklaması metni şu şekilde:

Niğde’de bir bakım merkezinde bakıcı şiddeti ile yaşanan ölüm bir ilk değil.

Gerekli önlemler alınmaz, düzenlemeler ve etkin denetimler yapılmazsa da ne yazık ki son olmayacak.


Bununla birlikte, bakım merkezlerinde ölümle sonuçlanmayan kötü muamelelerin faillerine,  “cezasızlık” olarak nitelenebilecek ölçüde, suçun karşılığında oldukça hafif cezalar verildiği adli yargılamalara da şahit oluyoruz.

BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne, Türkiye’nin de içinde bulunduğu, imzacı devletlerin,

  • Engellilerin işkence veya zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muameleye veya cezaya karşı diğer bireylerle eşit koşullar altında korunmasını sağlamak için etkin bir şekilde tüm yasal, idari, yargısal ve diğer tedbirleri almak,
  • Sömürünün, şiddetin ve istismarın her biçimini önlemek için engellilere hizmet etmeye yönelik tüm tesislerin ve programların bağımsız merciler tarafından etkin bir şekilde denetlenmesini sağlamak,
  • Engellilere karşı sömürü, şiddet ve istismar vakalarının tespiti, soruşturulması ve gerekli hallerde kovuşturulmasını sağlamak için kadın ve çocuk merkezli yasa ve politikalar dahil etkili yasa ve politikaları yürürlüğe koymak,
  • Engellilerin azami bağımsızlığını, tam fiziksel, zihinsel, sosyal ve mesleki becerilerini elde etmelerini ve yaşamın her alanına tam katılımlarını sağlamak için akran desteği dahil uygun tedbirleri etkin bir şekilde almak, bu bakımdan özellikle sağlık, istihdam, eğitim ve sosyal hizmetler alanlarında kapsamlı habilitasyon ve rehabilitasyon hizmetleri sunmak,  mevcut hizmetleri güçlendirmek ve genişletmekle yükümlüdür.
  • Ayrıca, aile dahil toplumun her kesiminde engellilere yönelik bilinci artırmak ve engellilerin hakları ve insanlık onurlarına saygı duyulmasını teşvik etmek; Yaşamın her alanında engellilere yönelen klişeler, önyargılar, incitici uygulamalar ile cinsiyet ve yaş temelli ayrımcı davranışlarla mücadele etmek yükümlülükleri vardır.

Bakım merkezlerindeki can kaybıyla sonuçlanan şiddet olayları başta olmak üzere, engellilerin toplum yaşamının her alanında karşılaştığı ayrımcı tutumlar ve zorbalık, bu maddeler ve Sözleşme’nin geri kalan maddeleriyle açıkça uyumsuzluk göstermektedir.

Karşıyaka Stadı'na 250 Milyon TL ve Zübeyde Hanım ismi Karşıyaka Stadı'na 250 Milyon TL ve Zübeyde Hanım ismi


Ölüme varan vakaların artık yaşanmaması, engellilerin insan onuruna yakışır, eşit yurttaşlık haklarını kullanabildiği bir hayat sürebilmeleri için, kanun koyucu ve uygulayıcı mercileri, BM ENGELLİ BİREYLERİN HAKLARI SÖZLEŞMESİ’ne uygun bütün  düzenlemeleri yaparak bir an önce hayata geçirmeye davet ediyoruz.


KEDİ -Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam- Otizm Derneği Yönetim Kurulu

Kaynak: BÜLTEN