Marmara Bölgesi, Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar, yaşanan olayı değerlendirdi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, depremin etkileri ve olası riskler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
"Marmara Denizi'nde Olan Her Depremin Depremin Öncüsü Müdür?"
Haluk Özener, "Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama Marmara Denizi'nde olan her depremi meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir" dedi. 5.1 büyüklüğündeki depremin, 5.4 kilometre derinlikte gerçekleştiğini belirten Özener, depremin Bursa başta olmak üzere İstanbul'a kadar farklı illeri etkilediğini ifade etti. Prof. Dr. Özener, Marmara Denizi'nde yılda ortalama 900 deprem olduğunu belirterek, bu durumun normal olduğunu vurguladı.
"Endişe Etmek İçin Şu An Bir Sebep Yok"
Doç. Dr. Doğan Kalafat ise "Bizi endişeye sürüklemeyen en önemli kriter, 5.1'lik ana deprem sonucunda artçı depremlerin zaman içinde dağılımıdır. Bu sismolojik açıdan önemlidir. Şu an için takip ediyoruz. Ümit ederiz ki bu artçı depremler zaman içinde azalır. Şu an için endişe edecek herhangi bir durum yok" şeklinde konuştu. Kalafat, depremin güney zon içinde küçük bir kırılma sonucunda meydana geldiğini, ancak bu durumun Kuzey Anadolu Fayı'nın ana parçalarıyla doğrudan ilişkili olmadığını belirtti.
Depremin Etkileri: İstanbul'da da Hissedildi
Gemlik Körfezi'nde saat 10.42'de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından, aynı noktada 3 dakika sonra 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Deprem, İstanbul'da da hissedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi uzmanları, depremin etkilerini ve bölgedeki deprem aktivitesini yakından takip ediyor.