MERT YASİN ALPDÜNDAR- Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), ESBAŞ CEO’su ve aynı zamanda Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi BASBAŞ CEO’su ve Dr. Faruk Güler'i konuk etti. Bergama’da kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesinde yatırım olanaklarının ve yatırımcılara sunulan fırsatların anlatıldığı toplantı, Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Dernek Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, BASBAŞ CEO ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Faruk Güler, dernek üyeleri ve serbest bölge yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan Zorlu, “İhracatımızı artırırken bir yandan üretimde ithalata bağımlılığı azaltmak diğer yandan yüksek katma değerli ihracatın payını yükseltmek zorundayız.” dedi.
‘YABANCILARIN İLGİSİ DAHA FAZLA’
Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin ESBAŞ’ın ülkemize verdiği katkının devamı niteliğinde olacağını söyleyen BASBAŞ CEO ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Faruk Güler, bölgeye yabancı yatırımcı gelmesinde bir problem yaşanmayacağını, ayrıca yabancı yatırımcıya verilen hakların bölgede yerli yatırımcıya da verildiğini vurguladı. YabancılarıN bölgeye ilgisinin daha fazla olduğunun bilgisini veren Güler, “Başka bir şeyle uğraşmadan yatırımlarını yapma yönünde daha istekli davranıyor. Biz Türkler ise 'oraya gidip de ne yapacağız. Şurada boş bir yer var oraya gidelim. Yabancının olduğu yere bulaşmayım' diyor. Dolayısıyla yabancıları ikna etmek, Türk yatırımcıyı ikna etmekten daha kolay oluyor. Bu nedenle yabancıların ilgisi daha fazla” diye konuştu.
23 YIL SONRA BİR İLK
ESBAŞ’ın verdiği katkının BAŞDAŞ ile devam etmesini istediklerini yineleyen Güler, ayrıca BAŞDAŞ’ın 23 yıl sonra kurulan ilk serbest bölge olduğunu vurguladı. ESBAŞ'taki ülkemize olan katkısını BASBAŞ ile devam ettirmek istediklerini söyleyen Güler, “BASBAŞ, 23 yıl sonra kurulacak ilk serbest bölge olacak. Katma değeri yüksek ürünleri BASBAŞ'ta da yapmaya devam edeceğiz. Halen serbest bölgedeki ürünlerin değeri Almanya’dan 2.5, Türkiye’nin genelinde yapılan üretimin ise 5.5 katı daha değerli. BASBAŞ’ın arazisi de kısa sürede doldu. Yeni bir yatırımcı geldiğinde inşaat halindeki binalar bile dolu, yatırımcı yer bulamıyor. Şimdiden arsalar doldu.” ifadelerini kullandı.
‘DIŞ TİCARET AÇIĞI CARİ AÇIĞI TETİKLİYOR’
Türkiye’de ihracata dayalı bir büyüme politikası izlediğini belirten ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, ancak dış ticaret açığı verdiğimizi dile getirirken, “Ülkemizde ihracata dayalı bir büyüme politikası izleniyor. Ancak, dış ticaretimiz açık vermeye devam ediyor. Dış ticaret açığı da Türkiye ekonomisinin temel yapısal sorunlarından biri olan cari açığı körüklüyor.Geçtiğimiz yıl hem ihracat hem de ithalatta rekor kırıldı. Türkiye’de dış ticaret açığı 2022 yılında 110 milyar doları aştı ve ihracatın ithalatı karşılama oranı 2022 yılında yüzde 70 oldu. ” diye konuştu.
YÜKSEK KATMA DEĞERLİ İHRACAT VURGUSU
Türkiye’nin bu yıl Mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 artarak 8 milyar 267 milyon dolardan, 8 milyar 341 milyon dolara yükseldiğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise 2022 Mart ayında yüzde 73,2 iken, 2023 Mart ayında yüzde 73,9'a yükseldiği bilgisini veren Zorlu, “İthalattaki artışın üretimdeki hammadde ve ara mal ihtiyacından kaynaklandığı gerçeğinin yanı sıra ülkemizin toplam ihracatı içinde yüksek teknolojili ürünlerin payının düşük olması bir diğer önemli mesele.İhracatımızı artırırken bir yandan üretimde ithalata bağımlılığı azaltmak diğer yandan yüksek katma değerli ihracatın payını yükseltmek zorundayız.” diye söyledi.
‘SERBEST BÖLGE ÜLKEMİZ EKONOMİSİNE İTİCİ GÜÇ OLACAK’
Ülkemiz ekonomisi için yabancı yatırımcının önemine dikkat çeken Zorlu, “Türkiye’nin son yıllarda GSYH içinde doğrudan yabancı yatırımın payı ortalama yüzde 1.5 ile benzer ülkelere göre geride kalmaktadır. Türkiye’nin dünya pazarlarında rekabet ettiği ülkelerin çektiği doğrudan yabancı yatırımın GSYH içindeki payı ise ortalama yüzde 4-5’i bulmaktadır. Ülkeye yabancı sermaye ve teknolojilerin getirilmesine imkân sağlayacak uygun zemin yaratılmasında şüphesiz serbest bölgeler önemli rol oynamaktadır. Bu bağlamda, Batı Anadolu Serbest Bölgesinin, hem Ege Bölgesi hem de ülkemiz ekonomisi bakımından yeni itici bir güç olacağına inanıyorum. Ayrıca, Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi olan ESBAŞ’a büyük emek vermiş olan Sayın Faruk Güler’in tecrübe ve birikimlerini BASBAŞ’a aktaracak olmasının çok önemli bir avantaj yaratacağını ifade etmek istiyorum.” dedi.