Kemal Türkler, 1926 yılında Denizli'de dünyaya geldi. İlkokulu bitirdikten sonra terzi çırağı olarak çalışmaya başladı. Genç yaşta çeşitli işlerde çalışarak hayatını kazanmaya çalışan Türkler, işçi haklarıyla ilgili düşüncelerini bu dönemde oluşturmaya başladı.

1944 yılında liseden mezun olduktan sonra, yedek subay olarak askerliğini yaptı. Askerlik görevini 1946 yılında tamamladıktan sonra Denizli'nin Tavas ilçesinde bir yıl devlet memuru olarak çalıştı. 1947 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu ve bu dönemde Bakırköy'de bir fabrikada işçi olarak çalışmaya başladı. Sendikal mücadelesi de burada şekillendi. 1949'da ailesi İstanbul'a taşındı ve Türkler, hukuk fakültesinden 3. sınıfta ayrılarak gömlek terzisi ve satıcılık gibi işler yaptı.

Kemal Türkler-1

SENDİKAL FAALİYETLERİN BAŞLANGICI

1953 yılında Maden-İş Sendikası'nın Bakırköy yönetim kurulu üyeliğine seçildi. 1954'teki genel kurulda sendikanın sekreterliği görevine getirildi. Aynı yıl sağlık sorunları nedeniyle genel başkanlıktan ayrılan Yusuf Sıdal'ın yerine geçti. Bu görevle birlikte 1958 yılında Türkiye Maden İş Sendikası, Türkiye genelinde örgütlenmeye başladı.

Kemal Türkler-2

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ VE DİSK'İN KURULUŞU

9 Ekim 1960'ta Türkiye Maden İş Sendikası, Milletlerarası Maden İşçileri Sendikaları Federasyonu'na üye oldu. 1961 yılında Türkiye İşçi Partisi kurucuları arasında yer aldı. 15 Temmuz 1966'da Sendikalararası Dayanışma Anlaşması'na imza atarak, Maden-İş, Basın-İş, Lastik-İş ve Gıda-İş sendikalarıyla birlikte Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu (DİSK) kurdu. DİSK'in kurucuları arasında yer alan Türkler, örgütlü işçi hareketlerinin en önemli isimlerinden biri haline geldi.

Kemal Türkler-3

Suavi kimdir? Hayatı, şarkıları ve yaşanan son olaylar! Suavi kimdir? Hayatı, şarkıları ve yaşanan son olaylar!

ZORLU MÜCADELE YILLARI VE TUTUKLANMALAR

DİSK'in, sendikalar aleyhine düzenlenen maddeleri protesto etmesiyle, 15-16 Haziran 1970 tarihlerinde Kemal Türkler ve arkadaşları tutuklandı. Bu süreçte sendikalar grev yaparak toplu sözleşme çalışmalarını sürdürdü. 1976'da Devlet Güvenlik Yasası tasarısına karşı başlatılan genel grevde yine tutuklandı. DİSK'in 6. Genel Kurulu'nda genel başkanlığı kaybetti. 1978'de 1 Mayıs kutlamalarında ve 1979'da Enternasyonal Marşı'nın okunması nedeniyle yeniden tutuklandı.

Kemal Türkler-4

SUİKAST VE ARDINDAN YAŞANANLAR

22 Temmuz 1980'de İstanbul'daki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Türkler, Topkapı Mezarlığı'na defnedildi. Ölümüyle ilgili davada, 2003 yılında sanık Ünal Osmanağaoğlu beraat etti. Yargıtay, eksik soruşturma gerekçesiyle kararı bozdu ve yerel mahkeme bir kez daha beraat kararı verdi. Yargıtay, 2009'da bu kararı bir kez daha bozdu ve yerel mahkeme zaman aşımı gerekçesiyle davayı düşürdü. Türkler'in avukatı, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı.

Kemal Türkler, Sabahat Türkler ile evliydi ve iki kız çocuğu, Yasemin ve Nilgün'ü geride bıraktı. Türkler'in yaşamı, işçi hakları ve sendikal mücadelenin sembolü olarak anılmaya devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ