Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi konusunda merkez ve taşra teşkilatının görev ve yetkilerini düzenleyen bir yönetmelik yayımladı. Resmî Gazete’de yer alan yönetmelikte, kentsel dönüşüm müdürlüklerinin çalışma usul ve esasları, dönüşüm projeleri özel hesabı, riskli alan, riskli yapı, rezerv yapı alanı, uygulama alanı gibi kavramlar tanımlandı.
Amaç, kapsam ve dayanak
Yönetmeliğin birinci bölümünde, amaç, kapsam, dayanak ve tanımlar yer aldı. Buna göre, yönetmeliğin amacı ve kapsamı, Kentsel Dönüşüm Başkanlığının merkez hizmet birimlerinin görev ve yetkileri ile doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olan kentsel dönüşüm müdürlüklerinin çalışma usul ve esaslarını belirlemek oldu. Yönetmeliğin dayanağı ise, 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi oldu. Yönetmelikte, kentsel dönüşümle ilgili önemli kavramlar da tanımlandı.
Teşkilat ve görevler
Yönetmeliğin ikinci bölümünde, teşkilat ve merkez teşkilatında görev, yetki ve sorumluluklar düzenlendi. Buna göre, Başkanlık; kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli, Bakanlığa bağlı ve merkezi Ankara’da bulunan merkez teşkilâtı ile her ilde kurulan doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilâtından meydana geldi. Başkanlık, kentsel dönüşümle ilgili planlama, koordinasyon, denetim, izleme, değerlendirme, eğitim, bilgilendirme, tanıtım, destekleme, teşvik etme, iş birliği yapma gibi görev ve yetkileri yerine getirdi. Başkanlık, ayrıca dönüşüm projeleri özel hesabını yönetti, riskli alan, riskli yapı, rezerv yapı alanı, uygulama alanı gibi alanların belirlenmesi, ilanı, iptali, değiştirilmesi, uygulanması gibi işlemleri yaptı. Başkanlık, bu görev ve yetkilerini, Bakan, Başkan, Başkan Yardımcıları, Daire Başkanları, Şube Müdürleri, Uzmanlar, Uzman Yardımcıları, Memurlar ve diğer personel aracılığıyla yerine getirdi.