Çalışanların en çok merak ettiği konulardan biri olan kıdem tazminatı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Normal şartlarda işten çıkarılma durumunda alınabilen kıdem tazminatını, belirli koşulları sağlayanlar kendi isteğiyle işten ayrıldıklarında da alabilecek.

Ümit Özdağ’dan Bahçeli’ye Sert Yanıt: 'Kendisi ve MHP İçin Çalışmadı' Ümit Özdağ’dan Bahçeli’ye Sert Yanıt: 'Kendisi ve MHP İçin Çalışmadı'

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, emeklilik için gereken prim gün sayısını ve hizmet süresini tamamlayan ancak yaş şartını beklemeyenlerin de kıdem tazminatı alabileceğini belirtti.

Prim Günü Şartını Tamamlayanlar, Yaş Şartını Beklemeden Kıdem Tazminatı Alabiliyor

Yılmaz, "Eğer prim gününüzü ve hizmet sürenizi tamamladıysanız sadece yaş şartını tamamlamadıysanız Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yazı alabilirsiniz. Hatta bunun için bir yazı almak da zorunlu değildir. İşveren sosyal güvenlik yasalarına hakimse emekli olmaya hak kazandığınız zaman sadece yaşı beklemek amaçlı işvereninizden kıdem tazminatını talep etme hakkınız mevcuttur." dedi.

İlk İşe Giriş Tarihinize Göre Prim Günü Şartları:

  • 8 Eylül 1999 öncesi işe giriş: 3600 prim gününü tamamlayanlar kıdem tazminatı alabilir.
  • 9 Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 arası işe giriş: 7000 prim gününü tamamlayanlar veya kısmi emeklilik için gerekli olan 4500 prim gününü dolduranlar kıdem tazminatı alabilir.
  • 1 Mayıs 2008 sonrası işe giriş: 7200 prim gününü tamamlayanlar kıdem tazminatı alabilir.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanıyor?

Kıdem tazminatı, çalışanın her yılı için bir brüt maaş üzerinden hesaplanır. En düşük miktar asgari ücret, en yüksek miktar ise memur maaş katsayısı üzerinden belirlenir. Yılmaz, 2024 yılı için kıdem tazminatında en düşük miktarın yaklaşık 30 bin TL, en yüksek miktarın ise yaklaşık 45 bin TL olacağını öngörüyor.

SGK'dan Yazı Almak Zorunlu Değil

Yılmaz, prim gün sayısını tamamlayan ve kendi isteğiyle işten ayrılan kişilerin SGK'dan yazı almasına gerek olmadığını, işverenin yasalara hakim olması durumunda kıdem tazminatı talebinin yeterli olacağını ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ