İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) verilerine göre, İstanbul'da 270 bin esnaf ve sanatkâr bulunuyor. Ancak bu işletmelerin yüzde 80'i sokak aralarında faaliyet gösteriyor. Kentsel dönüşümle yenilenen binalarda kiraların artması, esnafı zor durumda bırakıyor. Kiralar, semtine göre yüzde 100 ile 400 arasında artmış durumda.

Altının kilogram fiyatında yükseliş sürüyor Altının kilogram fiyatında yükseliş sürüyor

Esnafın zorlukları

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, kentsel dönüşüm sonrası birçok esnafın iş yerini kaybettiğini vurguladı. Yılmaz, "Esnaf yüksek kiralara taşınarak işini devam ettirmeye çalışıyor ancak maliyetleri karşılayamayanlar kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Ayrıca kalfalıktan ustalığa geçen yeni esnaflar dükkân bulamadığı için meslekler kayboluyor. Mahallelerimizin ışığı sönmesin, esnaf ve sanatkârımızı koruyalım. Bunun için mini sanayi siteleri kurulmalı" dedi.

Esnaftan gelen tepkiler

27 yıldır aynı yerde bakkallık yapan Ercan Aslan, müşteri alışkanlıklarını kaybetmemek adına eski dükkânına yakın bir yere 4 katı kiraya taşındığını söyledi. Marangoz Yavuz Karamürsel ise 34 yıllık dükkânını bırakarak, müşterilerinden uzak bir yere 45 bin TL kira ödeyerek taşınmak zorunda kaldığını belirtti. Elektrikçi Ersan Kubal da "Yeni yerime yüzde 100 zamlı olarak taşındım ancak burası için de kentsel dönüşüm kararı çıkacak" diye konuştu. Bir lastikçi ise 30 yıldır aynı dükkânda faaliyet gösterdiğini ancak uygun kiralı bir dükkân bulamadığı için mesleği bıraktığını ifade etti.

Kira artışının en yüksek olduğu bölgeler

Bu yıl işyeri kiralarının en fazla yükseldiği bölgeler arasında Bağdat Caddesi, Karaköy, İstiklal Caddesi ve Başakşehir Gölet Parkı bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ