Kitaplara ulaşmanın lüks sayıldığı bu günlerde, İzmir’de kitap fuarı kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen İZKİTAPFEST – İzmir Kitap Fuarı, bugün "Çocuk ve Sanat" temasıyla Kültürpark’ta başladı. 27 Nisan’a kadar sürecek olan fuar, 247 katılımcı, yüzlerce yayınevi ve yazarla birlikte kitap tutkunlarını buluşturuyor. Ancak fuarın bu yılki atmosferi eksik başladı. Yıllardır fuarda yer alan İzmirli sahaflar, yüksek stant ücretleri nedeniyle bu yıl fuarda yer almayacaklarını açıkladı. Özellikle gençlerse fiyatlardan dertli.
Başkan Tugay’dan gençlik vurgusu
Fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay “Bu ülkeyi karanlıktan çıkaracak olanlar okullarında sokaklarda ellerinde meşale gibi kitap taşıyan gençler olacaktır. Burası bir kitap festivali, insanlarımızın her türlü yayına bir alanda erişmeleri için yayınevleri ile okurların buluştuğu ve önümüzdeki 10 gün boyunca yüzbinlerce kişinin bulunacağı bir alan. Ama burada amacımız kitap satmak değil, kitapları anlatmak, yazarların hikayelerini aktarmak.” Dedi.
Sahaflar: “Maliyetlerle katılmamız imkânsız”
İzmirli sahaflar, geçtiğimiz yıl metrekare başına 1000 TL olan stant ücretlerinin bu yıl 3600 TL’ye çıkarıldığını, ayrıca 5000 TL tutarında ek elektrik bedeli talep edildiğini belirterek, bu koşullar altında fuarda yer alamayacaklarını duyurdu. Sahaflar tarafından yapılan ortak açıklamada, “Bu maliyetleri karşılamanın bizim için zor olduğunu üzülerek belirtiriz.” denildi.
Fuarda stant açan ve İstanbul’dan gelen sahaf Naim Dikli “Elbette kiralar yüksek ancak sahaf kültürünü de unutturmamamız lazım. Haklı olarak fiyatlardan şikayet ediliyor. Ancak başka çaremiz yok. Sahafların özellikle gençlere ulaşması lazım. Yeni okuyucularla tanışmamız için önemli. Gençlerin bir kitabın ilk baskısının önemini bilmesi gerek. Bizim ayakta kalmamız bu açıdan önemli.” Dedi.
Askıda Kitapla protesto: Okumak bu kadar zor olmamalı
Fuarın ilk gününde bir başka dikkat çeken tepki ise üniversite öğrencilerinden geldi. Fahiş stant ücretlerine karşı duruş sergileyen öğrenciler, Kültürpark’ta ücretsiz kitap dağıttı ve “Askıda Kitap” etkinliği düzenledi. Askıda kitap standında konuştuğumuz öğrenci Selin İnce şunları söyledi:
“Hayırseverler kitap bağışlıyor, biz de bu kitapları ihtiyacı olanlara ulaştırıyoruz. İlgi her geçen gün artıyor. Hepimiz öğrenciyiz. Sadece biz değil, daha küçük yaştaki öğrenciler de test kitaplarına ulaşmakta çok zorlanıyor. Kitapların fiyatı o kadar yüksek ki, almak istediğinizde ya o günkü yemeğinizden ya da başka bir temel ihtiyacınızdan feragat etmeniz gerekiyor. Bir yere gelmek, bir sınavı geçmek, bir test kitabına ulaşmak bu kadar pahalı olmamalı.”
Hediye kitap almak istedim, alamadım
Ege Üniversitesi öğrencisi Hasan Şeneruze “Askıda kitap fikri aslında en başında, öğrencilerin ve halkımızın fahiş fiyatlar nedeniyle kitaplara erişememesinden dolayı ortaya çıktı. Kitap, herkesin ulaşabileceği bir şey olmalı. Ben sanat tarihi öğrencisiyim. Bazı kitaplar nadir ya da ender bulunuyor ve fiyatları gerçekten çok yüksek. Okumak, parayla satın alınabilecek bir şey değil. Kitaba ulaşmak da öyle olmamalı. Doğum gününde sevgilime almak istediğim bir moda tasarım kitabı vardı. Ama kitap tam 4500 TL olduğu için alamadım. Ben kişisel olarak daha çok halk kütüphanelerini kullanmayı tercih ediyorum. Kitaplara erişim için en mantıklı yol bu geliyor bana.” Diye fiyatlara tepki gösterdi.
“Kitaba verdiğimiz paraya acımayalım”
Fiyatlardan şikayetçi olanlar olsa da, piyasaya göre daha uygun olduğunu düşünenler de vardı. Kitap alışverişini yapan Birol Midilli fuarı heyecanla beklediğini anlatarak “Bugün fuarın ilk günü ama Cumartesi ve Pazar çok kalabalık olur. Ben zaten önceki yıllarda da hep takip ediyordum.
Bir tek Gaziemir’de fuar alanında düzenlendiği zaman, uzak diye gitmemiştim. Merkeze yakın bir yerde olması gerçekten büyük bir fırsat. Fiyat olarak da bence uygun. Ama öğrenciler de haklı. Anne babasından para alıp kitap almaya çalışan biri için bu fiyatlar zorlayıcı. Yine de yeni kitapların fiyatları göz önüne alındığında, bence fuar uygun. Ben şu an aşağı yukarı beş kitap aldım. İkisi edebiyat ödülü almış romanlar, üçü ise siyasi kitap. Ekonomik koşullar düşünülünce, kitaba verdiğim paraya hiç acımıyorum. Çok değerli.”
Öğrencilerin ilgi gösterdiği stantlardan birinde konuşan Sude Timagur “Standa gelenler fazla ama fiyatlardan dolayı çok fazla alım olamıyor. İndirimler çok yeterli değil. Ortalama 140 lira civarı en uygun fiyatlar. %20-25 arası indirim yapılıyor. Öğrencilere ayrı indirim yapılması daha iyi olabilir.” Dedi.