9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Mevcut ekonomik koşullar özellikle borç yükümlülüklerini yerine getiremeyen firmaların konkordato başvurularında dikkat çekici bir artışa neden oldu. Ağustos ayında 194 şirket daha konkordato için mahkemelere başvururken, yılın ilk sekiz ayında konkordato kararı verilen toplam firma sayısı 982’ye ulaştı. Yıl sonuna doğru konkordato sayılarının rekor seviyelere çıkması beklenirken, ekonomistler de konuyla alakalı olarak 9 Eylül Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Ekonomist Dr. Osman Sirkeci, yüksek enflasyonun haksız rekabet ve sermaye değişimine yol açtığını ifade ederken, konkordatolardaki artışın en büyük nedeninin de yüksek enflasyonun getirdiği piyasa koşulları olduğunu söyledi. Sirkeci, “Haksız kazanç transferleri ekonomiye ağır yaralar vuruyor. Almanya, Fransa gibi güçlü ekonomilerde, orta ölçekli yatırımcı 2030’ları planlarken bizim yatırımcımız 2024’ün sonunu göremiyor” dedi.

Logistech’i 24 bin kişi ziyaret etti Logistech’i 24 bin kişi ziyaret etti

Whatsapp Image 2024 09 08 At 15.18.50 (1)

Ekonomist Dr. Osman Sirkeci

‘ORTA ÖLÇEKLİ ŞİRKETLER ETKİLENİYOR’

Son dönemde konkordato ilan eden şirketlerin orta ve ortanın biraz üstü olan şirketler olduğunu söyleyen Sirkeci, “Bunun nedeni ise yüksek enflasyon, kontrol edilemeyen maliyetler, pazardaki negatif dalgalanmalar olduğunu görüyoruz. Piyasanın bu koşulları orta ölçekli işletmeler için sarsıcı dalgalanmalar yaratıyor” diye konuştu. Son dönemde işverenlerin, Merkez Bankası’nın TÜİK verileri üzerinden yaptığı enflasyon tahmininden de yakındığını dile getiren Sirkeci, “Bu tahminle birlikte kur manipüle ediliyor. Örnek vermek gerekirse; euro 38 TL’den bir anda 37 TL’ye düşüyor. Bu iniş herkesin bildiği gibi Merkez Bankası’nın müdahalesinden kaynaklanıyor. İthalat ucuzluyor ama Türk ihracatçısının rekabet gücü azalıyor. Büyük şirketler için sorun büyük olmasa da orta ölçekli işletmelerde büyük sorunlara neden oluyor” ifadelerini kullandı. 

‘SERMAYE DEĞİŞİMİNE NEDEN OLUR’

Enflasyonist ortamın sermaye değişimi ve haksız rekabete neden olduğunu ifade eden Sirkeci, yüksek enflasyonun, piyasalardaki dengeleri bozarak sermayenin el değiştirmesine neden olduğunu ve konkordato ilanlarını artmasına sebebiyet verdiğini ifade etti. Sirkeci, “Bir şirketin konkordato ilan etmesi, o şirketin yıllarca biriktirdiği değerlerin bir başka alıcıya çok daha düşük bir bedelle devredilmesine yol açıyor. Bu da piyasalarda haksız rekabete ve sermaye kaybına neden oluyor” dedi.

Yüksek enflasyon ve kontrolsüz ekonomik dalgalanmalar, yatırımcıların gelecek planlamasını neredeyse imkansız hale getirdiğini vurgulayan Sirkeci, “Almanya ve Fransa gibi güçlü ekonomilere sahip ülkelerde orta ölçekli yatırımcılar 2030’ları planlarken, Türkiye’deki yatırımcılar 2024 yılının sonunu bile göremiyor” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ