Yoğun çalışma ile 10 günlük rekor süre Yoğun çalışma ile 10 günlük rekor süre

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi’ni temizlemek ve korumak amacıyla önemli bir projeyi devreye soktu. "İzmir İçin Nefes Projesi", kirlilik kaynaklarının tespiti, iklim değişikliğinin körfez ekosistemi üzerindeki etkilerinin analiz edilmesi ve uzun vadeli koruma stratejilerinin geliştirilmesi için tasarlandı.

Projenin temel hedefi, körfezdeki ekolojik dengenin korunması ve geleceğe yönelik somut önlemler almak. Bu kapsamda bir hidrodinamik model oluşturularak körfezdeki kirleticilerin hareketi ve etkileri belirlenecek.

"Balık ölümülerinden sonra acil toplantılar yapıldı"

Projenin detaylarını paylaşan Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, 20 Ağustos 2024 tarihinde yaşanan balık ölümülerinin ardından bir dizi toplantı yapıldığını belirtti. Bu toplantılar sonucu, kirliliğin kaynağını belirlemek ve körfezin geleceğine dair eylem planı hazırlamak için şartların hızla değerlendirildiği ifade edildi.

Erul, 5 Eylül’de Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında İzmir’de bilim kurulu toplantısı yapıldığını, son olarak 17-18 Eylül tarihlerinde yeni kararlar alındığını vurguladı. “Önceliğimiz, körfeze giren kirliliğin durdurulması. Bunun için 15 maddelik bir eylem planı hazırladık” dedi.

15 maddelik eylem planının içeriği

Eylem planında, noktasal kirlilik kaynakları ile mücadeleye odaklanılıyor. Kanalizasyon sistemlerinden gelen evsel atık suların arıtılarak mevzuata uygun şekilde körfeze deşarj edilmesi, atık su tesislerinin kapasitesinin artırılması ve mevcut altyapı hatalarının giderilmesi bu planın temel unsurlarından.

Erul, çıkarılan verilere göre amonyak seviyesinin normal sınırların 50 katına ulaştığını ve bu durumun evsel kirlilikten kaynaklandığını söyledi. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılması ve bu tesisin doğru şekilde işletilmesinin kirliliğin önlenmesinde kilit rol oynayacağını ifade etti.

"Uzun vadeli koruma stratejileri geliştirilecek"

Körfezde şu anki kirliliğin bertarafı için acil eylemler uygulanırken, uzun vadede hidrodinamik modelleme ile iç, orta ve dış körfezdeki tortu ve dip çamuru sorunlarının çözülmesi hedefleniyor. Erul, özellikle iç körfezdeki su sirkülasyonunun artırılması için yeni mekanizmalar geliştirileceğini belirtti.

Bakanlık, üniversitelerle işbirliği yaparak bilimsel çalışmaların eksiklerini gidermeyi ve körfezi yeniden yaşanabilir bir hale getirmeyi hedefliyor.

Kaynak: DHA