Manisa'nın Gölmarmara ilçesindeki tamamen kuruyan Marmara Gölü'nü yeniden canlandırmak için çalışmalar başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya ve beraberindeki 26 bilim insanı, göl ve çevresinde incelemelerde bulundu. Heyet, gölün tekrar su ile doldurulmasına yönelik alternatif çözüm yollarını içeren bir rapor hazırlayacak.

MARMARA GÖLÜ İÇİN SEFERBERLİK BAŞLADI

Gölmarmara Belediyesi, 2021 yılında tamamen kuruyan Marmara Gölü'nü yeniden canlandırmak için harekete geçti. "Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan" tescilli ve "kuş cenneti" olarak bilinen gölün kurtarılması için Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya ve 26 kişilik uluslararası bir bilim insanı heyeti, göl ve çevresinde incelemelerde bulundu.

GÖRDES BARAJI VE MARMARA GÖLÜ İNCELEMELERİ

Gölmarmara Belediye Başkanı Cem Aykan ve Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan'ın ev sahipliği yaptığı heyet, Gördes Barajı ve Marmara Gölü'nü ziyaret ederek gölün canlandırılması için alternatif çözüm yollarını araştırdı.

RAPOR İLGİLİ BAKANLIKLARA SUNULACAK

Doç. Dr. Çetinkaya ve ekibi, Marmara Gölü'nün eski haline getirilmesi için su kaynaklarının verimli kullanılması, sürdürülebilir tarım, doğal yaşamın korunması, Gördes Barajı ve çevresindeki su kaynaklarının doğru değerlendirilmesi konularında bir rapor hazırlayacak. Bu rapor, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Devlet Su İşleri gibi ilgili kurumlara sunulacak.

MEB'den öğretmenler  arası fotoğraf yarışması MEB'den öğretmenler arası fotoğraf yarışması

Belediye Başkanı Cem Aykan, gölün kurumasında hatalı su yönetimi politikalarının etkili olduğunu belirterek, "Marmara Gölü, artık yok. 44.5 kilometrelik göl kurudu, kurutuldu ve bir tarlaya dönüştürüldü. Gölümüzü kurtarmak için henüz geç değil, çözüm yollarımız var." dedi.

Başkan Aykan, gölün tekrar canlandırılması için bazı alternatif çözüm önerileri sundu:

  •  Gördes Barajı üzerinde bulunan belediyeye ait hidroelektrik santrali üzerinden göle su sağlanması
  • Ahmetli regülatörü aracılığıyla göle su verilmesi
  • Göl çevresindeki su kaynaklarından su takviyesi yapılması
  • Bozdağ'dan eriyen kar sularının göle taşınması

Başkan Aykan, "Türkiye'nin ilk iklim davasına konu olan Marmara Gölü'nün tekrar canlanması için yerel yöneticiler olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız." dedi.

Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan ise, Marmara Gölü'nün kurumasının doğal yaşama ve çevredeki tarım arazilerine verdiği zarara dikkat çekti. Ziyan, gölün kurumasının RAMSAR Sözleşmesi'ne de aykırı olduğunu vurguladı.

Erdal Ziyan, gölün kurumasıyla birlikte tepeli pelikan ve karabatak gibi nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türleri de dahil olmak üzere 20 bin su kuşunun yaşam alanının yok olduğunu belirtti. Ziyan, "Bu göl binlerce bitki, kuş ve balık türüne ev sahipliği yapıyordu. Kısacası bu durum biyoçeşitliliğe de büyük zarar verdi." dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ