ÖZEL/ Didar DEMİRCİ -Geçtiğimiz yıl kırmızı lahanadan kar eden Torbalılı çiftçiler, bu yıl zarar etti. Lahanadan kar ettikleri için bu yıl da hemen hemen herkesin tarlasında kırmızı lahana ekildiğini ve bu seferde kırmızı lahana bolluğundan fiyatlarının düştüğünü aktaran çiftçiler, yazlık fide ekim sezonuna hazırlanırken ya tarlasını lahanalarla birlikte sürdü ya da zararına satışını yapıp önüne bakmaya çalıştı. Kırmızı lahanadan zarar eden çiftçilerin çoğu ise tarlasını hasat etmeden sürdü. Kimisi de hasadını yapsa da satışları emeklerini kurtarmadı.

“BİZİM İŞLER KUMARA BENZER”

Kırmızı lahanadan zarar eden çiftçilerden biri de Necati Akgüneş… Torbalı’da 14 dönümlük tarlasına ektiği kırmızı lahanaların kendisine toplam maliyetinin 50 bin TL olduğunu aktaran Akgüneş, lahanaları hasat edip maliyetine sattığını söyledi. Lahanadan boşalan tarlasına yazlık olarak domates ektiğini açıklayan Akgüneş, domates fidelerini de borca almak zorunda kaldığını belirtti. Kırmızı lahana ekenlerin geçtiğimiz sene kar ettiğini o nedenle bu sene de insanların kırmızı lahana ektiğini aktaran Akgüneş, “Ekinler fazla olduğu için para kazandırmadı. Lahanadan para kazanıp domatesin fidesini karşılayacaktım, olmadı” diye konuştu. Tarlalara ekilen ürünlerin kazandırıp kazandırmayacağını bilmediklerini söyleyen Akgüneş, “Bizim işler kumara benzer” dedi. Akgüneş, “Geçen sene 6 dönüm tarlaya ektiğin kırmızı lahanalara 50 bin TL harcamıştım. Bu sene de iki parça toplam 14 dönüm yeri 50 bin TL’ye sattım. Yani para kazanmadım. 44 bin TL fidan parası tutuyor. Suyu var, gübresi var, mazotu var, sürümü var. Domatesin fidesini de veresiye yazmak zorunda kaldık. Kırmızı lahanadan 50 bin TL para aldıysak bunun 30 bin TL’sini borçlu olduğumuz yere verdik. Kalan parayla da sürüm parası, dikim parası gibi şeyleri karşıladık” şeklinde konuştu.

“İŞİMİZ ALLAH’A KALDI”

Yaz için tarlasına domates eken Akgüneş, 6 dönüm tarla için toplam 32 bin TL borçlandığını ifade ederek, “35 bin fidan için 32 bin TL borç yaptık. Geçen sene 8 dönüm domates ekmiştim. Ondan kazanç sağlamıştım. Bu sene de 6 dönüm ekeceğim. Takdir İlahi Allah’a kalmış” dedi. Tarımda planlama olmadığı için her sezon başka bir sorun yaşadıklarını belirten Akgüneş, “Bizim burada planlama sistemi yok. Planlama olsa daha güzel olacak ama yok. Biz şimdi piyasada ne var ne yok bir şey bilmiyoruz. Kendimiz bir yol çiziyoruz ona göre ilerliyoruz. Ben aslında bu sene kapya biber ekecektim. Onun fidanı çok pahalı geldi. Pahalı gelince vaz geçtim. Domates ekmeye karar verdim. Ama ziraat mühendisleri, Tarım Bakanlığı onlar araştırsa, kim ne ekecek ne yapacak ona karar verse ya da bizi yönlendirse daha güzel olur” açıklamasını yaptı.

SUYUN SAATİ 100 TL

Akgüneş’in ürettiğini satamamasının yanında bir de su sorunu var. Bölgede su olmadığı için suyu parayla satın aldığını ifade eden Akgüneş, “Biz ekiyoruz. İki gün bekleriz, eğer yağmazsa hemen damlama sulamayı çekeriz. Bölgede su sıkıntısı var. Hele ağustos ayından sonra sular çok çekiliyor. Benim kendi suyum olmadığı için suyu parayla alıyorum. Saati 100 TL ve günlük 6-7 saat tarlaya su veriyoruz. Tabi bu suyu da 3 güne, 2 güne bir veriyoruz. O da havanın durumuna göre. Hava çok sıcak olursa suyu daha fazla veriyoruz. O nedenle yazın daha fazla su harcıyoruz” sözlerini kaydetti.