Mangala, Afrika kökenli bir masa oyunudur ve oyunda hareket ettirilmesi gereken birkaç yuvası olan bir tahta kullanılır. Bu oyun aynı zamanda Kalaha olarak da tanınır. Temel hedef, taşları tahtanın etrafında hareket ettirerek mümkün olduğunca çok rakip taşını ele geçirmektir. Peki, Mangala nasıl oynanır? Mangala kaç taşla oynanır? Mangala oyun kuralları nelerdir?

Mangala Nasıl Oynanır?

Mangala Nasıl Oynanır?

Mangala, kökeninin Afrika'ya dayandığı ve aynı zamanda Arap dönemine de izler taşıdığı için kültürel bir karışım olarak nitelendirilebilir. "Mangala" kelimesi, hareket anlamına gelir. Bazı insanlar, "mangala kaç yaş oyunu" diye merak etmektedir. Mangala genellikle 6 yaş ve üzeri iki oyuncu arasında oynanır. Oyun, ahşap bir tahta ve 48 taştan oluşan bir takım kullanılarak oynanır. Tahta, altı yuvalı iki sıra ve her köşede iki büyük kuyu içerir. Oyunun amacı, en fazla sayıda taşı ele geçirmektir.

Oyuna başlamadan önce her kareye dört taş yerleştirilir ve tahta iki oyuncunun arasına konulur. Oyuncuların önünde kalan altı boşluk kendi alanlarıdır. Sağ taraftaki büyük yuva ise depolama alanı olarak kullanılır. Kimin ilk oynayacağına karar vermek için, oyunculardan biri elindeki bir taşı gizler. Rakip oyuncu, taşın hangi elde saklandığını tahmin ederse, oyunu başlatan oyuncu olur. İlk oyuncu, kendi kutularından birindeki tüm taşları alır ve sonraki kutulara en az bir taş yerleştirir. Hareketler, saat yönünün tersine doğru yapılır ve bu taşlama hareketi olarak bilinir.

Mangala Oyunu Kuralları Nelerdir?

Mangala, kökeni 2000 yıl öncesine kadar uzanan bir oyun olarak bilinir. Afrika kökenli olan Mangala, bazıları tarafından dünyanın en eski oyunu olarak kabul edilir. "Mangala" kelimesi Arapça kökenlidir ve "aktarma" veya "hareket etme" anlamına gelir. Bu oyun, oyuncuların taşlarını bir kareden diğerine aktarmak üzerine kuruludur. Oyuna yöresel farklılıklara bağlı olarak çeşitli varyasyonlar da bulunmaktadır. Her şekilde, Mangala oldukça ilgi çekici bir oyundur.

  • Her oyuncunun en az sayıda taşa sahip olması önemlidir (her biri 24 taş).
  • Toplamda 48 taş, 12 oyuk arasında paylaştırılır.
  • Oyun tahtası, iki oyuncunun arasına yerleştirilir.
  • Sizin kontrolünüzde olan 6 oyuk bulunur.
  • Oyunun kiminle başlayacağı kararlaştırılır.
  • Sıra size geldiğinde, taşları yerleştirmek için kendi bölgenizdeki oyuklardan birini seçmelisiniz.
  • Her hamle saat yönünün tersine doğru yapılmalıdır.
  • Son oyukta en az 25 taş toplamak için hamleler tekrarlanır.

Eğer taşları hareket ettirerek kendi depolama alanınıza gelirseniz, sıra size tekrar geçer ve bir kez daha oynayabilirsiniz. Aksi takdirde sıra diğer oyuncuya geçer. Ardından diğer oyuncu da aynı şekilde oynar. Bir oyuncunun oyunda taşı kalmazsa, oyun sona erer. Bu durumda diğer oyuncu, kalan taşları ele geçirme hakkına sahip olur. En fazla taş toplayan oyuncu oyunu kazanır.

Mangala Kazanma Stratejileri

Mangala Kazanma Stratejileri

Mangala oyununda başlayan oyuncu için üçüncü oyuktan başlamak genellikle en iyi açılış hamlesi olarak kabul edilir. Bu hamleyle amaç, son taşınızı depolama alanına yerleştirmektir. Bu hem size puan kazandırır hem de sıranızı hemen ikinci bir hamle yapmadan bitirebilmenizi sağlar.

Eğer ikinci hamle size aitse, en sağdaki veya en sağdaki ikinci oyuktan oynamak da iyi bir taktik olarak kabul edilir. Bu hamlelerden herhangi biri rakibinizin üçüncü oyuklarına bir taş düşürerek, onların iyi bir hamle yapmasını engeller. En sağdaki oyuk, boş olmasını istediğiniz bir oyuktur. Bu nedenle, o oyuktan erken bir taş alarak boşaltmaya çalışmak önemlidir. En sağdaki oyuk, mangala bölgenizin hemen yanında yer aldığı için bu hamle size hemen bir puan kazandırır ve bir sonraki hamle hakkı verir. Bu yüzden, bu oyuktan erken taş almak güçlü bir stratejidir.

Mangala Oyunu Hakkında İlginç Bilgiler

Mangala Oyunu Hakkında İlginç Bilgiler

  • Bu oyunun eski Mısır firavunları tarafından oynandığı söylenir.
  • Başlangıçta "mangala oyunu" adı, Afrika'da sıraları veya oyukları olan her tür tahta oyununa benzetilmiştir. Bu yüzden pek çok varyasyonu mevcuttur.
  • Mangala oyunu Latin Amerika'ya kolonizasyon döneminde topraklara gelen Afrikalı köleler sayesinde gelmiştir.
Kaynak: HABER MERKEZİ