Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi, can dostlarımızın yaralarını sarmaya devam ediyor. Merkezde sahipsiz sokak hayvanlarının tedavilerinin uzman personeller tarafından yapılmasının yanı sıra bakım, aşılama ve sahiplendirme gibi hizmetler de veriliyor. Tesis sorumlusu Veteriner Başhekim Faruk Alptekin, yılın ilk 6 aylık döneminde 3 bin 600 can dostunun tesisin olanaklarından faydalandığını söyledi. Merkezimize gelen hayvanların sağlıklarına kavuşmaları için yıl boyunca binlerce tedavi uyguladıklarını vurgulayan Alptekin, "Bu süreçlerde bizi mutlu eden birçok iyileşme öyküsü de yaşanıyor" dedi.

'SAĞLIĞINA KAVUŞAN KEDİYİ BÜYÜKŞEHİR PERSONELİ SAHİPLENDİ'

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan bir personelin kaza geçirdiğini tahmin ettiği, durumu ağır olan bir kediyi merkeze tedavi edilmesi için getirdiğini belirten Alptekin, "Kedinin vücudunda damak patlaması ve iç kanama olduğu tespit edildi. Tedavi Merkezine ilk getirildiğinde hayati tehlikesi olduğu belirlenen kedi, veterinerlerimiz tarafından muayene edildi. Titizlikle yürütülen tedavi sürecinin ardından yaralı halde getirilen kedi, sağlığına kavuştu. Kedinin kurtarılması dolayısıyla büyük bir sevinç yaşayan Büyükşehir personeli de, sağlığına kavuşan kediyi sahiplenerek, evini can dostu için yuvaya dönüştürdü" dedi.

'KÖR SANILAN SOKAK KEDİSİ YAPILAN MÜDAHALE İLE SAĞLINA KAVUŞTU'

Duyarlı bir vatandaşın, sokakta gördüğü bir gözü kapalı kediyi, kör olduğunu zannederek kendilerine getirdiğini aktaran Alptekin, "Kedinin gözüne saplanan ot sonrasında oluşan enfeksiyon nedeniyle kapandığının tespit ettik. Anestezi sonrası yapılan ameliyat ile göze saplanan otu çıkardık. Ardından antibiyotik tedavisine başladık. Sürecin ardından kedi sağlığına kavuştu" diye konuştu.

'ROTTWEİLER CİNSİ KÖPEK TEDAVİ EDİLİP, SAHİPLENDİRİLDİ'

Rottweiler cinsi bir köpeğin de merkezlerine getirilmesinin ardından tedavisinin yapılıp, sahiplendirildiğinin bilgisini veren Alptekin, "Köpeğin cinsinden dolayı sahiplenildiğini ancak hasta olduğu anlaşılınca yeniden sokağa terk edildiğini düşünüyoruz. Yaptığımız muayene sonucunda derisinde lezyon, leishmania ve kan paraziti olduğunu tespit ettik. Sonraki süreçte yoğun şekilde medikal ilaç tedavisi uygulandı. Eskisinden daha sağlıklı hale gelen 'Rottweiler' cinsi köpeği, gönüllü bir hayvansever sahiplendi" dedi.

'HİPOTERMİ GEÇİREN YILKI ATI 5 SAATLİK MÜDAHALEYLE AYAĞA KALDIRILDI'

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü'nün talebi üzerine gittikleri Turgutalp Mahallesi'nde de su dolu bir çukur içerisine düşerek hipotermi tehlikesi geçiren yılkı atına 5 saat boyunca tedavi uygulayıp, sağlığına kavuşmasının ardından tekrar doğal ortamına saldıklarını kaydetti.

BACAĞINA PLATİN TAKILAN 'AFACAN' HAYATA TUTUNDU

Hayvansever Mürüvvet Nevruz tarafından kendilerine getirilen ve trafik kazası geçindiği tahmin edilen 'Afacan' isimli kediye de gereken müdahalede bulunduklarını vurgulayan Veteriner Başhekim Faruk Alptekin, "Yapılan muayenesi sonrasında travma ve iç kanama riski olduğunu tespit ettik. Tedavi sürecimiz 15 gün devam etti. İlk hafta hayati tehlikesi mevcuttu. Bize geldiğinde bacağında büyük travma vardı. Ayrıca iç organları da hasar görmüştü. Medikal olarak ilk müdahalesini başladık. Röntgen çekimi sonrasında ayağında parçalı kırık olduğunu gördük. Bu sürecin ardından ameliyata alındı. Önceliğimiz hayati riskini ortadan kaldırmaktı, hayati tehlikeyi atlattı. Şu an bacağı gayet iyi durumda. Yemesi içmesi yerinde. Kedimiz, şu an yürümede bir sorun yaşamıyor. Bacağında platin bulunuyor. Platinin kaynama işleminden tamamlandıktan sonra tekrar kontrol edilecek. Yapılan kontrollerde olumsuz bir durum görülmezse, sonrasında hayatına kaldığı yerden devam edecek" dedi.

Daire Başkanı Erhan İnce Sahiplenme Çağrısı Yaptı

Bakan Tunç'tan Polat çifti açıklaması Bakan Tunç'tan Polat çifti açıklaması

Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Erhan İnce, sokak hayvanlarını sahiplenilmesiyle, çocukların dijital bağımlıktan kurtulmasına katkıda bulunacağına inandığını kaydetti. İnce, “Gezici Hayvan Bakım ve Tedavi Aracı (Vetbüs) projemizi yakın zamanda hayata geçirmeyi planlamaktayız. Özellikle ilçelerde ve mahallelerimizdeki muhtarlar ve hayvanseverlerle iş birliği yaparak, sokak hayvanlarımızın tedavisi, kısırlaştırılması ve aşılanması gibi hizmetleri yürüterek, halkın sağlığını korumak ve hayvan popülasyonunu kontrol altında tutmayı hedefliyoruz. Ancak ben buradan vatandaşlarımıza bir sahiplendirme çağrısı da yapmak istiyorum. Maalesef günümüzün en büyük problemlerden biri gerek çocuklarımızda gerek gençlerimizde bulunan dijital bağımlılıktır. Özellikle oyun ve internet bağımlılığı çok yüksek düzeyde görülmektedir. Eğer aileler, sokaklardaki can dostlarımızdan birini sahiplenirlerse hem bir canı sokaktan kurtarmış olur hem de çocuklarımızın sosyalleşmesine ve bağımlılıktan kurtulmasına destek sağlamış olur" diye konuştu.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Koordinatörü Derya Güner de şunları söyledi:

"Manisa'da sahipsiz sokak hayvanı yoktur çünkü onların sahipleri tüm Manisa halkıdır' düşüncesiyle, hayvan popülasyonunu kısırlaştırmayla istenilen seviyeye indirgemeyi hedefliyoruz. Ekolojik dengeyi de bozmadan, sadece günü kurtaran çözümlerle değil, uzun vadeli çözümlerle yapmayı planlıyoruz."

Kaynak: DHA