Mantarlar genellikle cilt, tırnaklar, saç derisi, ağız ve genital bölgeler gibi sıcak ve nemli bölgelerde büyüme eğilimindedir. Mantar enfeksiyonları genellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde veya hijyen kurallarına dikkat edilmeyen durumlarda ortaya çıkma eğilimindedir.

mantar

Mantar hastalığının belirtileri, enfeksiyonun türüne ve yerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı yaygın mantar enfeksiyonları ve belirtiler şunlar olabilir:

Cilt Mantar Enfeksiyonları:

Mantar enfeksiyonlarına bağlı cilt belirtileri arasında kızarıklık, kaşıntı, deride soyulma veya pullanma, kabarcıklar veya küçük kabarıklıklar yer alabilir. Sporadik olarak deri enfeksiyonları olarak adlandırılan bu tür enfeksiyonlar, vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilir.

Mantar-Hastaliklari-3

Tırnak Mantar Enfeksiyonları:

Tırnaklarda beyaz veya sarı lekeler, kalınlaşma, çatlamalar, tırnak yüzeyinin kabalaşması gibi belirtiler gözlenebilir. Tırnak mantarı enfeksiyonları zamanla tırnak yapısının bozulmasına neden olabilir.

Ayak Mantarı (Athlete's Foot):

Ayak tabanında ve parmak aralarında kaşıntı, yanma, deride soyulma, kızarıklık ve su toplamaları gibi belirtiler görülebilir.

Candida Enfeksiyonları:

650x344-cilt-mantari-neden-olur-nasil-tedavi-edilir-1553979605312

Ağızda (oral candidiasis) beyaz lekeler, ağızda ve dilde ağrı, yutma zorluğu gibi belirtiler; genital bölgede (vajinal candidiasis) kaşıntı, akıntı ve ağrı gibi belirtiler görülebilir.

Mantar hastalığının tedavisi, enfeksiyonun türüne ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle mantar enfeksiyonlarının tedavisi antifungal ilaçlarla yapılır. Bu ilaçlar, mantarın büyümesini engelleyerek veya öldürerek enfeksiyonu tedavi etmeye yardımcı olurlar. Tedaviye başlamadan önce bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir, çünkü doğru teşhis ve tedavi yöntemi seçilmesi gerekir.

foto_upload_2916656666

Ayrıca, mantar enfeksiyonlarının yayılmasını önlemek için hijyen kurallarına dikkat etmek, kişisel eşyaları paylaşmamak, nemli ortamlardan kaçınmak gibi önlemler de alınmalıdır. Eğer mantar enfeksiyonları tekrarlayıcı bir sorun haline gelirse, altta yatan sağlık durumu incelenmeli ve gerekirse bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik önlemler alınmalıdır.

Kaynak: Haber Merkezi