Market poşetlerinin ücretlendirilmesiyle ilgili düzenleme, yeni yılla birlikte yeniden gündemde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 1 Ocak 2019’da yürürlüğe koyduğu uygulama kapsamında plastik poşetler, 25 kuruş karşılığında satılmaya başlanmıştı. Ancak, artan üretim maliyetleri ve çevresel kaygılar sebebiyle bu fiyatın artırılması planlanıyor. Yeni yılda plastik poşet fiyatının 1,5 TL civarına yükselmesi bekleniyor.

Plastik poşetler neden ücretli hale getirildi?

Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, çevre kirliliğiyle mücadele kapsamında atılmış önemli bir adım. Uygulamanın başladığı 2019’dan 2024’ün ilk yarısına kadar geçen sürede:

  • 1,5 milyon ton plastik atığın oluşumu engellendi.
  • Plastik ham madde ithalatı önlenerek 10,6 milyar TL tasarruf sağlandı.
  • Sera gazı salımı, 64 bin ton oranında azaltıldı.

Bu adımla çevreye zarar veren plastik poşet kullanımında ciddi bir azalma hedeflendi ve tüketiciler daha sürdürülebilir alışveriş alışkanlıklarına yönlendirildi.

Ödeme takvimi: İUP maaşları yattı mı, ne zaman yatacak? 2025 İUP maaşları ne kadar oldu, zam geldi mi? Ödeme takvimi: İUP maaşları yattı mı, ne zaman yatacak? 2025 İUP maaşları ne kadar oldu, zam geldi mi?

Poşet fiyatlarındaki artışın gerekçesi

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen son toplantıda, plastik poşetlerin maliyetindeki artış dikkat çekti. Perakendecilere bir plastik poşetin maliyeti 1,19 TL’ye kadar yükseldi. Buna karşın, 25 kuruşluk mevcut satış fiyatı, plastik kullanımını azaltmada yetersiz kaldı.

Bazı marketlerin düşük maliyetli barkodsuz poşetler üreterek tüketiciye sunduğu tespit edilirken, bu durum çevre kirliliğini artırıyor. Bakanlık, fiyat artışına yönelik hazırlıklarını sürdürürken, yeni ücretin 1,5 TL olması bekleniyor.

Plastik poşet fiyatlarının geleceği

Uzmanlar, plastik poşet fiyatlarının artırılmasının yalnızca ekonomik değil, çevresel bir gereklilik olduğuna dikkat çekiyor. Marketlerin fiyat artışı talebi, artan maliyetleri karşılamanın yanı sıra çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için atılmış bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yeni yılda yürürlüğe girmesi beklenen zam ile plastik poşetlerin kullanımında yeniden azalma hedefleniyor. Bu düzenlemenin, çevre bilincinin artmasına ve doğaya verilen zararın azalmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Kaynak: haber merkezi