TBMM Genel Kurulu, ateşli silahlar, yetkisiz çakar kullanımı ve iç güvenlik düzenlemelerini kapsayan 46 maddelik Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti. Yasalaşan düzenlemeler, sahil güvenlik personelinden özel güvenlik görevlilerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
Sahil Güvenlik personelinin ilişiği kesilebilecek
Yeni düzenlemeye göre, devlet güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzeni hedef alan suçlar veya rüşvet, dolandırıcılık gibi suçlardan hüküm giymiş ya da hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin, İçişleri Bakanı’nın onayıyla ilişiği kesilebilecek. Bu kapsamda, cezaları ertelenmiş ya da affa uğramış kişiler de kararın dışında tutulmayacak.
Kaymakam adayları için yeni düzenleme
Kaymakam adaylarının mesleğe alınma usulleri ve esasları, İçişleri Bakanlığı’nın çıkaracağı yönetmelikle yeniden belirlenecek. Ayrıca, mülki idare amirlerinin diğer kamu kurumlarında geçen hizmet süreleri, Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı’nda değerlendirilecek.
Kurusıkı silahlara ağır cezalar geliyor
Düzenleme, kurusıkı silahların gerçek silaha dönüştürülmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, kurusıkı silahlara ait mermileri veya parçaları yasa dışı yollarla ülkeye sokan, satan ya da bulunduran kişiler, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Yetkisiz çakar kullanımına rekor ceza
Yetkisiz çakar ve tepe lambası kullanımıyla ilgili cezalar artırıldı. Bu tür ihlallerde bulunan sürücülere 96 bin TL para cezası kesilecek, araçları trafikten men edilecek ve ehliyetleri 30 gün süreyle geri alınacak. İhlalin bir yıl içinde tekrarlanması durumunda cezalar iki katına çıkacak. Ayrıca, çakar cihazları kamuya geçirilecek.
Özel güvenlik görevlilerine sıkı kriterler
Yeni düzenlemeyle, devlet güvenliği, anayasal düzen veya cinsel dokunulmazlık gibi suçlardan hüküm giymiş kişiler, artık özel güvenlik görevlisi olamayacak. Çarşı ve mahalle bekçilerine ise görev alanlarında tespit ettikleri kabahat fiillerine müdahale etme ve genel kolluğa bildirme yetkisi verildi.
Bekçilere üst ve araç arama yetkisi yok
Kanun teklifine eklenen bir maddeyle, çarşı ve mahalle bekçilerinin üst ve araç arama yetkisinin olmadığı netleştirildi. Bu düzenleme, bekçilerin yetkilerinin sınırlarını açıkça ortaya koyuyor. Gerekçede, "Önerge ile çarşı ve mahalle bekçilerinin üst ve araç araması yapamayacağı hususunun netleştirilmesi amaçlanmaktadır" ifadeleri yer aldı.
Yurt dışı dernekler İçişleri Bakanlığı’nın takibinde
Türk vatandaşları tarafından yurt dışında kurulan dernek ve kar amacı gütmeyen kuruluşların kayıtları, İçişleri Bakanlığı tarafından tutulacak. Bu düzenlemenin amacı, yurt dışındaki Türk derneklerinin daha etkin şekilde izlenmesi olarak açıklandı.