MERT YASİN ALPDÜNDAR - ÖZEL - Türkiye’de internet kullanan bireylerin oranı yüzde 85’e yükseldi. İnternet kullanımının giderek yaygınlaştığı ülkemizde, internet üzerinden artan suç oranlarında da ciddi artışlar yaşandı. Dijital ortamda kimlik hırsızlığı, kimlik dolandırıcılığı, kredi kartı ve banka kartı bilgileri çalınması gibi siber dolandırıcılığa maruz kalınabilirken, özellikle kadınların ve çocukların dijital ortamda uğradığı taciz ve zorbalık oranlarında da artışlar yaşandı. İnternette güvenliğin giderek sorun olduğu günümüzde korunmanın en temel yolunun bilinç olduğunu söyleyen Siber Güvenlik Uzmanı Sefer Şimşek, “ Öncelikle biz her zaman için şunu söyleriz. Kurumlar, güvenlik için milyon dolarlık yapabilir ama bu işin temelinde farkındalık geliyor” ifadelerini kullandı. Avukat Gökçe Ayber Mercan ise, Türkiye’nin son dönemlerde bir merkez haline geldiğini söylerken “İnternet üzerinden işlenen suçların her birimiz mağduru olabiliriz” dedi.
’İŞİN TEMELİ BİLİNÇLİ KULLANIM’
Siber Güvenlik Uzmanı Sefer Şimşek, “ Öncelikle biz her zaman için şunu söyleriz. Kurumlar, güvenlik için milyon dolarlık yatırımlar yapabilir ama bu işin temelinde farkındalık geliyor. Bilinçli kullanıcılar geliyor. Size bir link geldi diyelim. Bunun sağlıklı mı veyahut kötü bir şey mi olduğunu ilk baktığınızda anlamayabilirsiniz. Lakin bilinçli bir kullanıcıysanız, belli başlı şeyleri görebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; ‘E-mail, SSL’li bir linkten mi geliyor? Doğru bir isimden mi geliyor? Mail beklediğiniz bir mail mi?’ gibi soruları sormanız gerekiyor. Çünkü bu maillere tıklayınca başınıza ne gelebilir bilemezsiniz. Bir ev kullanıcısının öncelikli olarak yapması gereken şey bilinçli olmasıdır. Bunun yanında evinize DNS security gibi ürün konumlandırabilirsiniz. Davranış analizi yapan uygulamalar var. Bunlarla bir sonuca erişmeye çalışabilirsiniz ama bunlar tabii bir maliyet. Secromix olarak kurumların farkındalıklarını araştırıyor ve kullanıcılara gerekli eğitimleri vererek bilinçlendiriyoruz. Kurumların zafiyetlerini sızma testleriyle tespit ederek nasıl güvenli hale gelecekleri konusunda destek oluyoruz.” diye ifade etti.
*Siber Güvenlik Uzmanı Sefer Şimşek
‘BEKLEMİYORSANIZ, TIKLAMAYIN’
Bilinmeyen kişilerden gelen beklenmeyen linklere tıklanmaması gerektiğini vurgulayan Şimşek ”Bu işi iki kategoriye ayırmamız gerekiyor. Bir maliyet sonucu ortaya çıkan güvenlik. Ama burada kullanıcı farkındalığı olmalı. Örnek vermek gerekirse siz bir bankada çalışıyorsunuz diyelim. Filtreden sızmış herhangi bir veriyi tıkladığınız zaman başınızın belada olma ihtimali yüksek. Bilincin yanında güvenlik ürünlerinin de doğru kurulumları yapıyor olmamız lazım. Bunları sağladığımız zaman yüzde 100 korunamayız ama riskte ciddi azalmaya sebep olacaktır. Teknolojiyi kullanıyorsak kitapçığını da okumamız gerekiyor. Artık her telefon ve internet kullanan kişi bilinçsiz bir şekilde ortama dalıyor. Örnek vermek gerekirse; saldırgan sizin cep telefonunuza sızdığı anda sizinle ilgili bütün verileri çok rahat bir şekilde alabiliyor. Kameralarınızı açabiliyor, bulunduğunuz ortamın görüntüsünü alıyor ve sizin bundan haberiniz bile olmuyor. Bilmediğiniz birilerinden beklemediğiniz bir SMS veyahut mail geliyorsa tıkmamanız gerekiyor” dedi.
‘HEPİMİZ MAĞDUR OLABİLİRİZ’
Türkiye’nin son dönemde siber suçlar merkezi haline geldiğini söyleyen Avukat Gökçe Ayber Mercan,”. İnternet üzerinden işlenen suçların her birimiz mağduru olabiliriz. Özellikle kredi kartlarımızdan yapılan ödemeleri kontrol etmemiz gerekiyor. İnternet alışverişlerinde güvenli ödeme yöntemiyle telefonunuzdan gelen şifre ile alışverişi tamamlayabiliyorsunuz. Ama bazı durumlarda bu şifre gelmiyor. Bilmediğimiz güvenli olmayan sitelerden ödeme yapmanız halinde hesabınızdan para çekilebiliyor. Çünkü kredi kartı bilgileriniz ele geçiriliyor. “ ifadelerini kullandı.
*Avukat Gökçe Ayber Mercan
'HER VATANDAŞ UYAP SİSTEMİNİ BİLMELİ’
Dolandırıcıların internetten ele geçirilen bilgilerle kendisini savcı veyahut polis olarak tanıtıp vatandaşlardan para talep etiğini dile getiren Mercan, “Bu kişilere şahısların kimlik bilgilerine, internet ortamında kişisel bilgilerimizi verdiğimiz siteler üzerinden ulaşabiliyorlar. Sonrada bunu kullanıyorlar. Veyahut telefon veyahut mail adresinize bir URL gönderiliyor. Bu mailler genellikle sizin ilgili olduğunuz konularda oluyor ve bu URL'ye tıklayınca bilgileriniz ele geçiriliyor. Kendisini avukat olarak tanıtarak, vatandaşlara mesaj atılarak veyahut arama yoluyla ulaşan kişiler, ’ödenmemiş faturalarınız var.’ diyerek para istiyor. En büyük dolandırıcılıklardan biri de adınıza dava var denilerek para talep edilmesi. Vatandaşların kesinlikle UYAP sistemini bilmesi gerekiyor. E-devlet üzerinden UYAP sistemini kontrol ederek hakkında açılmış icra veyahut dava dosyasının olup olmadığına bakması gerekiyor. Savcılık soruşturmalarını UYAP'tan göremiyoruz ama adliyelerde savcılık sorgu büroları var. Soruşturma var mı diye kontrol edebilirler.” diye söyledi.
‘İNTERNETTEKİ İSTİSMAR CİDDİ BOYUTLARDA’
İnternette özellikle kadınların taciz ve zorbalık gibi suçlara maruz kaldığını da belirten Mercan, “İnternette taciz, siber zorbalık gibi suçlarda işleniyor. Kadınlar çok ciddi mağdur ediliyor. Bunun için ahlak dışı fotoğrafın paylaşılmasına gerek yok. Benim herhangi bir fotoğrafımın veyahut bilgimin paylaşılmaması gerekiyor. Benim istemediğim bir şeyi herhangi bir sebeple herhangi bir yerde görmemem gerekiyor. Cinsel istismar çok ciddi boyutlarda” diye konuştu.
‘MUTLAKA HUKUKİ YOLLARA BAŞVURULMALI’
Vatandaşların bu gibi durumlar yaşadığında mutlaka hukuki yollara başvurması gerektiğinin altını çizen Mercan, Bu tip suçlara maruz kalındığında savcılığa gidilmesi gerekiyor. Ayrıca bir avukat desteğinin mutlaka alınması gerekir. Çünkü avukatlarla bu süreci yürütmek çok önemli. Hukuk sistemindeki bilgisizlik ortada. Bu kadar bilgisizlik ortadayken süreci yürütecek bir avukatın olması davacı için çok önemli.” dedi.