Kamu kurum ve kuruluşları, mesleğe özel yarışma sınavları düzenlerken artık Cumhurbaşkanlığı iznine ihtiyaç duymayacak. Bu düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan 2024/13 sayılı genelge ile Resmi Gazete'de kamuoyuna duyuruldu.

Beşiktaş'ta Ole Gunnar Solskjaer dönemi Beşiktaş'ta Ole Gunnar Solskjaer dönemi

HANGİ KURUMLARI KAPSIYOR?

Yapılan değişiklikle birlikte, 2018/7 sayılı genelgede yer alan ve kamu kurumlarının sınav açmadan önce Cumhurbaşkanlığından izin almasını zorunlu kılan madde yürürlükten kaldırıldı. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Teşkilatı, Anayasa Mahkemesi, Adalet Bakanlığı hâkim ve savcı adaylıkları, Sayıştay Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı gibi özel statüdeki kurumlar, bu muafiyetin dışında bırakıldı.

DÜZENLEMENİN AMACI VE ETKİLERİ

Yeni düzenleme ile kamu kurumlarının personel alım süreçlerinin daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanlığı onayı gerektirmeksizin yarışma sınavı düzenleme hakkı tanınan kurumlar, ihtiyaç duydukları personel alımlarında daha özgür hareket edebilecek. Bu değişiklik, kamu kurumlarının işleyişini hızlandırma ve bürokratik işlemleri azaltma amacı taşıyor.

GENELGENİN KAPSAMI VE YASAL DAYANAĞI

Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan bu yetki, özellikle mesleğe özel nitelikli personel alımlarında esneklik sağlamayı amaçlıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan bu genelge, kamu kurumlarının kendi iç düzenlemeleriyle uyumlu sınavlar açmalarını mümkün hale getiriyor.

Kaynak: AA