Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarlara kıyasla çok daha hızlı ve güçlü olma potansiyeline sahip. Fakat bu yeni teknolojinin en büyük engellerinden biri, çok fazla hata yapmaları. Kübitler, ortamdaki en ufak değişikliklerden bile etkilenebiliyor ve bu da hatalara yol açıyor.

Kübit Sanallaştırma Sistemi Sorunu Çözebilir

Araştırmacılar, bu sorunun üstesinden gelmek için genellikle gereğinden fazla kübit ekleyerek ve hata düzeltme teknikleri kullanarak çalışıyor. Microsoft ve Quantinuum ise yeni bir yöntem geliştirdi: Kübit sanallaştırma sistemi.

30 Fiziksel Kübitten 4 Sanal Kübit Elde Edildi

Bu sistemde, Microsoft'un yazdığı bir hata düzeltme algoritması, Quantinuum'un fiziksel kübitlerine uygulanıyor. Bu sayede 30 fiziksel kübitten 4 sanal kübit elde ediliyor. Sanal kübitler, fiziksel kübitlere kıyasla çok daha az hata yapıyor.

Çin, Ay’ın karanlık yüzüne uzay aracı gönderdi Çin, Ay’ın karanlık yüzüne uzay aracı gönderdi

14 Bin Deney Hatasız Gerçekleştirildi

Independent Türkçe'nin haberine göre, araştırmacılar bu yöntemle kuantum bilgisayarda 14 bin deneyi hatasız gerçekleştirmeyi başardı. Bu, kuantum bilgisayarların önündeki en büyük engellerden birinin ortadan kaldırılması anlamına geliyor.

Kuantum Bilgisayarlar Gerçek Dünyada Kullanılabilir mi?

Kübit sanallaştırma sisteminin geliştirilmesi, kuantum bilgisayarların gerçek dünyada kullanılmasını bir adım daha yaklaştırıyor. Bu teknolojinin ilerleyen yıllarda birçok alanda devrim yaratması bekleniyor.

Editör: Kazim Bozkurt