Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde tüberküloz teşhisi konulan kişi sayısının 2023 yılında 8.2 milyona ulaştığını açıkladı. Bu rakam, DSÖ’nün küresel tüberküloz durumunu izlemeye başladığı 1995 yılından bu yana kaydedilen en yüksek sayı olarak dikkat çekiyor.

Tüberküloz Teşhisinde Rekor Artış

2025'te dört yeni şehir hastanesi devreye girecek 2025'te dört yeni şehir hastanesi devreye girecek

Ghebreyesus, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada tüberküloz hastalığına ilişkin yıllık raporun yayımlandığını belirterek, "2023 yılında 8.2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konuldu. Bu, 1995’ten bu yana en yüksek rakamdır" dedi.

Kovid-19 pandemisi sürecinde sağlık hizmetlerinde yaşanan aksaklıkların ardından önleme, teşhis ve tedavi hizmetlerine erişimin iyileştiğini ifade eden Ghebreyesus, tüberküloza bağlı ölüm oranlarında üst üste ikinci yılda düşüş görüldüğünü vurguladı.

Tüberküloza Bağlı Can Kayıplarında Düşüş

Kovid-19 pandemisinin küresel sağlık sistemleri üzerinde yarattığı baskı nedeniyle tüberküloz teşhis ve tedavi hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşanmıştı ancak son iki yılda bu hizmetlerin yeniden iyileştirilmesiyle birlikte tüberküloz nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısında önemli bir azalma gözlemlendi. Ghebreyesus, bu düşüşün devam etmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti ve tüberkülozla mücadelenin hız kesmeden devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Afrika’da Mpox Aşılaması Hız Kazandı

Ghebreyesus, toplantıda ayrıca Afrika’da görülen M çiçeği (Mpox) virüsü vakalarına değindi. ABD ve Avrupa Komisyonu'nun bağışlarıyla şu ana kadar Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda'da 50 binden fazla kişinin Mpox virüsüne karşı aşılandığını açıkladı. DSÖ’nün 2024 yılı sonuna kadar Afrika’daki Mpox vakalarının görüldüğü ülkelere 6 milyon doz aşı ulaştırmayı hedeflediğini kaydeden Ghebreyesus, bu aşamaların küresel ve kıtasal stratejinin bir parçası olarak aşamalı şekilde uygulanacağını belirtti.

Mpox’a Karşı Küresel Mücadele Sürüyor

Mpox virüsüne karşı aşılamanın Afrika’da yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Ghebreyesus, bu aşıların virüsün yayılımını kontrol altına almak için stratejik bir şekilde kullanılacağını ifade etti. DSÖ, bu aşılama süreci ile Afrika’da virüsün yayılmasını durdurmayı hedeflerken küresel çapta da önlemler alınmaya devam ediyor.

Kaynak: AA