Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan düzenleme ile muayene katılım payı tutarlarında önemli bir artış yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, muayene ücretleri hem devlet hem özel sağlık kuruluşlarında yükseltildi.

Burun tıkanıklığını anında açacak yöntemler Burun tıkanıklığını anında açacak yöntemler

Yeni ücretler cep yakıyor

Düzenleme kapsamında, ikinci basamak resmi sağlık hizmetlerinde 6 lira olan muayene katılım payı 20 liraya çıkarıldı. Üniversitelerle ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde bu ücret 7 liradan 45 liraya, özel hastanelerde ise 8 liradan 50 liraya yükseltildi.

Emeklinin maaşından kesilecek, vatandaş eczanede ödeyecek

Artan muayene katılım payı ücretleri, SGK’dan maaş alan vatandaşların aylıklarından kesilecek. Emekli olmayanlar ise bu ücretleri ilaçlarını almak için gittikleri eczanelerde ödemek zorunda kalacak. Eczacılar bu duruma tepki göstererek, vatandaşlarla karşı karşıya bırakıldıklarını belirtiyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, "Eczaneler, Kurum tarafından muayene ücretlerini tahsil eden vezneler gibi kullanılıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

"Eczacılar tahsildar gibi çalıştırılıyor"

Nurten Saydan, eczacıların asli görevinin ilaç ve danışmanlık hizmeti olduğunu vurgulayarak, "SGK, eczanelerimizi muayene ücretlerinin tahsil yeri olarak kullanıyor. Vatandaşlar haklı olarak 'Beni sen mi muayene ettin, neden ücreti senden alıyorum?' diye soruyor. Bu durum eczacı ile hastayı karşı karşıya getiriyor" dedi.

Saydan, tahsilatın hastaneler ya da vezneler tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek, "Hastaneye giden vatandaş, eczaneye geldiğinde o günkü muayene ücretini değil, geçmiş dönemden kalan borçlarıyla karşılaşıyor. Bu da eczacılara ekstra yük oluşturuyor" açıklamasını yaptı.

Katılım payını ödemeyen ilaç alamayacak

Düzenlemeye göre, SGK'nın ödeme listesinde yer alan ilaçları almak isteyen vatandaşların, belirlenen katılım paylarını ödemeleri gerekiyor. Katılım payını ödemeyen vatandaşlar ilaçlarına ulaşamayacak.

Eczacılar, bu uygulamanın bir an önce son bulmasını ve eczacı ile hasta arasındaki gerilimin ortadan kaldırılmasını talep ediyor. Saydan, "Biz muayene ücreti tahsil etmek istemiyoruz. Vatandaşların ilaç danışmanlığı yerine ücret tahsilatıyla uğraşıyoruz. Bu adaletsiz sistemden vazgeçilmelidir" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ