MMO Antalya Şubesi içerisinde kurulan Şube ve Kent Çevre Gündemi Komisyonu tarafından kent trafiğiyle ilgili bir rapor hazırlandı. Raporda, özellikle çevre yollarının işlevini yitirerek, kent içi yola döndüğü, bu nedenle yeni çevre yollarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği, her yıl milyonlarca turistin geldiği havalimanı etrafındaki yolların bir an önce tamamlanması gerektiği belirtildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Antalya yerleşik nüfusu her gün artan, trafik sıkışıklığından yakınır haldedir. Mevcut çevre yolları, çevre yolu özelliğini kaybetmiş, adeta şehir içi ulaşım yolu olarak tercih edilir hale gelmiştir. Antalya havaalanına inen bir yolcunun şehre sirkülasyonu daha havaalanı çıkışında başlayan problemler silsilesi haline gelmektedir. Eleştirmekten çok çözüm önerilerimizi sunmak istiyoruz. Antalya'nın ve Antalyalıların bu konuda sabrı kalmadığını düşünüyoruz. Bu konu siyaset üstü bir konu. Tüm yetkililerin yek vücut olarak bu konuya eğilmesi gerekiyor. Yetkililerin işbirliği içerisinde bu konuya çözüm sunmalarını istiyoruz" dedi.

Şube ve Kent Çevre Gündemi Komisyonu Başkanı Mahmut Çelik ise “Hızla gelişen Antalya'da günün gereksinimleri aynı hızla ve yeterince karşılanamamaktadır. Kuzey çevre yolunu Korkuteli yoluna bağlayan Çığlık yolu ile aynı yolu Yukarıkocayatak'a bağlayan Abdurrahmanlar çevre yolu uzantıları ivedilikle tamamlanarak, kentin doğu-batı uzantısındaki transit araç trafiği şehir içi araç yükünden arındırılmalıdır. Antalya- Alanya otobanına hızla başlanmalı, böylece havaalanından Alanya yönüne kesintisiz ve hızlı transfer için alternatif oluşturulmalıdır. Karayolları bünyesindeki Duraliler kavşağı, Uncalı kavşağı, Akdeniz Bulvarı kavşağı, Kepez varyantı üzerindeki Korkuteli kavşağı ile Döşemealtı'ndaki Altınkale kavşağı projelerine bir an önce başlanmalıdır" diye konuştu.

Konak'ta tramvay minibüse çarptı: Hafif yaralılar var Konak'ta tramvay minibüse çarptı: Hafif yaralılar var

Kent içindeki trafik sorunu için acil eylem planları yapılması gerektiğini söyleyen Çelik, “Üniversite kampüsü, Andızlı mezarlığı, Narenciye ve Vakıf Çiftliği gibi bölgeler için alternatif alt ve üst yollar planlanmalı ve hızla devreye alınmalıdır. Aynı yöne hareket eden kullanıcıların özel araçlarını ortak kullanacak şekilde planlama yapması yönünde kültür oluşumu için bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Ulaşımda çok başlılığa son verilmelidir. Yeni yolların açılması, ulaşımı bir ölçüde rahatlatacaktır, ancak kalıcı olmaya yetmeyecektir. Bu nedenle yeni yollar açmanın dışında var olan yolların daha etkin kullanımı gündeme getirilmelidir. Toplu ulaşımdaki aksaklıklar kısa sürede giderilmelidir. Yol kenarına yapılan otoparklar kaldırılmalıdır" dedi.

Ulaşımdaki sorunların kent merkezini cazibe merkezi haline getirmekten uzaklaştırdığını belirten Çelik, “Kent merkezinin taşıt trafiğine kapatılması, yayalaştırılması uygulaması tartışılmalıdır. Hala kent merkezinin yükünü artıracak iş merkezi, AVM'ler ve sağlık tesislerinin yapılıyor ve yapılacak olması, yeni yolları da yetersiz kılacaktır. O nedenle yeni yollar yapmayı planlamanın yanında, kent merkezi ulaşım yükünü artıracak plan tadilatlarının da önüne geçilmesi gerekir. Biz MMO Antalya şubesi olarak konunun siyaset üstü değerlendirilmesini ve bu kapsamda şehrimizi temsil eden tüm yetkilileri Antalya kent içi trafik yoğunluğu sorununa çözüm yönünde iş birliği yapmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA