Bilim insanları, ameliyat sonrası müzik dinlemenin iyileşme sürecini hızlandırdığını ortaya koydu. 3 binden fazla çalışmanın incelendiği araştırmada, müzik dinlemenin ağrı ve kaygı düzeylerini önemli ölçüde azalttığı tespit edildi.

DAHA AZ MORFİN KULLANIMI

Müzik dinleyen hastaların, dinlemeyenlere kıyasla yarıdan daha az morfin kullandığı ve kalp atış hızlarının dakikada yaklaşık 4,5 atım daha düşük olduğu gözlemlendi. Sağlıklı bir kalp atış hızı, oksijen ve besin maddelerinin vücutta daha iyi dolaşımını sağlayarak iyileşmeyi destekliyor.

RAHATLATICI ETKİ

Araştırmacılardan Shehzaib Raees, "Çalışmalar, hastaların ağrıyı daha az hissettiklerini gösteriyor." dedi. California Northstate Üniversitesi'nden Eldo Frezza ise, "Müzik, uyanma aşamasından normal hayata dönüşü kolaylaştırıp stresi azaltabiliyor. Müzik rahatlatıcı olabilir ve tanıdık bir ortamda gibi hissetmenizi sağlayabilir." ifadelerini kullandı.

Basit bir sorun sanılan demir eksikliğinin sağlık açısından önemi nedir? Basit bir sorun sanılan demir eksikliğinin sağlık açısından önemi nedir?

KORTİZOL SEVİYESİ DÜŞÜYOR

ACS Klinik Kongresi 2024'te sunulan araştırma sonuçları, müzik dinlerken kortizol seviyelerinin düşmesinin de ağrıyı hafifletmede rol oynayabileceğini gösteriyor. Meditasyona kıyasla daha pasif bir aktivite olan müzik dinlemenin, bazı hastalar için daha uygun olabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, ameliyat sonrası ortamda müzik kullanımını değerlendirecek bir pilot programın konuya daha fazla ışık tutacağını umuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ