Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mardin ve Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bir otelde 'Deprem' konulu panel düzenledi. Panelde, Prof. Dr. Naci Görür ve Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, "Depreme karşı dirençli binalar yapılması gerektiğini belirterek, 'Bu ülkede çakılan her çivinin gözetim ve denetimi sizin boynunuzun borcudur. Bize, 'Bu depremler ne zaman bitecek' diye soruyorlar. Bazen teyzeler ellerini açarak dua ediyorlar. Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz. Dünya yaşamaz, ölü bir gezegen haline gelir. Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır' dedi.

Mardin'in depremselliği

Prof. Dr. Naci Görür, Mardin’in hem komşularının depremlerinden hem de kendi içinde olabilecek küçük depremlerden etkilenebileceğini belirtti. Bu nedenle, kentin yönetiminin depreme hazırlıklı olması, halkın eğitilmesi, altyapının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Mardin'in tarihî ve kültürel değerlerine dikkat çekerek, "Bu kenti ranta kurban etmemek lazım. Bu kentte koca koca binaları rant uğruna yapıp tarihi gölgelememek lazım. Mardin gibi bir yeri geleceğe taşımak gerekiyor. Elbette ki binalar yapılacaktır. Fakat hangi binanın nereye yapılacağının bilimin karar vermesi gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, tarihi yapılar için zamanla yapılaşmaların arttığını ve bu durumun yapıların dengesine etki ettiğini belirtti. Yapıların deprem sebebiyle tamamen yıkılmadan önce gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Bedirhanoğlu, "Zemin çalışması yapmamız gerekiyor. Gerçekten bu zemin bu yapıyı taşır mı? Zemin açısından tedbir almamız lazım. Yapılarımızın da bir deprem sebebiyle tamamen yıkılmadan bu yapıların gözden geçirmesinde büyük fayda var" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi