Türkiye'de son dönemde meydana gelen art arda depremler, uzmanları endişelendiriyor. Bu süreçte, özellikle beklenen 'Marmara Depremi' gündeme geldi. Yer bilimci ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan son depremleri değerlendirdi ve önemli açıklamalarda bulundu.

Stres Birikimi ve Marmara Depremi Tehlikesi

Prof. Dr. Naci Görür, "Herhangi bir fayda yeterince stres birikmiş ekstra bir güce ihtiyaç duyuyorsa yani bahaneye bakıyorsa onu kırıp deprem oluşturabilir. Yani bardağı taşıran son damla olabilir" dedi.

Çınarcık Çukurluğu ve Marmara'daki Faylar

Görür, TV 100'e verdiği röportajda, Çınarcık çukurluğu içerisinde meydana gelen son depremin, Marmara'nın büyük bir çoğunluğunu depreme hazırlayan bir adım olduğunu belirtti. Marmara Denizi'nin gerilim altında olduğunu ve 2 fayın kilitli olduğunu vurgulayan Görür, bu durumun stres biriktirerek deprem üretebileceğini ifade etti.

Fay Hatları ve Gerilim Altındaki Marmara Denizi

Görür, Çınarcık çukurluğu içerisinde adalar fayı ve çukurluğun güneyinde normal faylar olduğunu belirtti. Marmara Denizi'nin gerilim altında olduğunu ve fay hatlarının deprem üretme gücüne sahip olduğunu ifade etti.

Küçük Fay Hatları ve Tetikleme İhtimali

Candaş Tolga Işık'ın "Deprem olmasa bile, şu anki haliyle oradaki enerjinin deprem civarındaki küçük fay hatlarını tetikleyip deprem yapabilmiş olma ihtimali var mı?" sorusuna Görür, "Orada küçük depremler üretirse, o yandaki sağındaki solundaki küçük fayları belirli ölçüde yükleyebilir. Eğer herhangi bir fayda yeterince stres birikmiş ekstra bir güce ihtiyaç duyuyorsa yani bahaneye bakıyorsa onu kırıp deprem oluşturabilir. Yani bardağı taşıran son damla olabilir" şeklinde cevap verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ