Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen "Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Tür ve Habitatların Araştırılması, Korunması ve İzlenmesi" projesi, nesli tehdit altında olan türleri korumayı amaçlıyor. Proje koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Karataş ve ekibi, bu kapsamda Tuz Gölü havzasında çalışmalarını sürdürdü. Karataş, Anadolu dişli sazancık balığının Konya kapalı havzasında yaşadığını ve yaklaşık 50 yıldır soyunun tükendiği düşünüldüğünü belirtti.

Gölette 25 kiloluk yayın balığı yakaladı Gölette 25 kiloluk yayın balığı yakaladı

BALIĞIN YENİDEN KEŞFI VE ÇEVRE İNCELEMELERİ

Karataş, "Bu balığı Tuz Gölü'nde Eskil ilçesi yakınlarındaki bir sulak alanda keşfettik. Bu durum bizleri çok memnun etti" dedi. Tuz Gölü çevresinde yapılan incelemelerde, su kaplumbağaları olan doğal su kaynakları ve endemik türlerden olan kılıç otu gibi bitkiler de bulundu. Karataş, Tuz Gölü'nün binlerce kuş türü için konaklama, üreme ve büyüme merkezi olduğunu ve birçok endemik bitki ve balık türüne ev sahipliği yaptığını vurguladı.

SU KAYNAKLARI TEHLİKEDE

Karataş, su kaynaklarının çok küçük alanlarda bulunduğunu ve her an tehdit altında olduklarını belirtti. "Yapılacak bir artezyen çalışmasıyla su kaynağı kuruyabilir ve balık yok olabilir" diyen Karataş, su kaynaklarının azalmasının bölgede yaşayan türleri olumsuz etkilediğini ifade etti. Karataş, Anadolu dişli sazancık balığının fotoğraf ve videosunu uzmanlara gönderdiğini ve teyit aldıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA