İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail aleyhinde açılan davaya yönelik açıklamalarda bulundu.
Gazze Savaşı ve Hedefler: 100 Gün Geride Bırakıldı
Netanyahu, basın toplantısında Gazze'deki savaşa değinerek, "Gazze'deki savaşta 100 günü geride bıraktıklarına" işaret etti. Başbakan, "Hamas'ı ortadan kaldırma, tüm esirleri evlerine geri getirme ve Gazze'nin bir daha ülkemiz için tehdit oluşturmayacağından emin olma hedeflerini gerçekleştirinceye kadar bu savaşı sürdüreceğiz." dedi.
Kararlılık ve Finansman: Gazze Savaşı Devam Edecek
Netanyahu, "Tüm hedeflerimiz gerçekleşinceye kadar Gazze savaşını sürdüreceğiz. Ne Lahey ne de 'şer ekseni' bizi durdurabilecek." ifadelerini kullanarak, bu hedefi gerçekleştirmek için pazar günü güvenliğe daha fazla fon sağlayacak bir bütçe sunacaklarını açıkladı.
Philadelphia Koridoru ve Hamas Kontrolü
Başbakan, Mısır ile Gazze arasındaki sınır şeridi Philadelphia (Salahaddin) Koridoru'na da değinerek, bu koridorda kontrolü sağlamadan Hamas'ı ortadan kaldırmalarının söz konusu olmadığını savundu.
Filistin Yönetimi ve Finansal Destek
Netanyahu, Filistin yönetimine herhangi bir şekilde Hamas'a yardımı dokunacak fon aktarımında bulunmayacaklarını sözlerine ekledi. Daha önceki planlarına atıfta bulunan Başbakan, Gazze'deki savaş sonrasıyla ilgili planının bir parçası olarak Philadelphia Koridoru'nda kontrolü ele alma planından bahsetti.
Güney Afrika'nın İsrail'e Karşı Soykırım Davası
UAD'de Güney Afrika'nın İhtiyati Tedbir Talebi
Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık 2023'te UAD'de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti.
İhtiyati Tedbirler Arasında Neler Var?
Güney Afrika'nın talepleri arasında "İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını derhal durdurması, Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri alması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişimini sağlaması, soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atması ve soykırımın delillerini muhafaza etmesi" bulunuyor.
UAD'de Süreç ve Beklentiler
Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle UAD'den tedbir kararına hükmetmesini talep ederken duruşmaların tamamlanmasının ardından Divan, tarafların beyanları ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başlayacak. Kararın açıklanması için hakimleri bağlayan bir tarih bulunmuyor ancak UAD'nin önceki yargılamalarına bakıldığında soykırım gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta olduğu görülüyor.
Soykırım Davası İlerliyor: İlk Duruşma Tamamlandı
UAD'de açılan soykırım davasında ilk duruşma 11 Ocak'ta Güney Afrika heyetinin argümanlarını sunmasıyla başlamış, 12 Ocak'ta da İsrail heyeti savunmasını yapmıştı.