İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından İsrail ordusunun Suriye'de işgal ettiği tampon bölgede yer alan Hermon Dağı'na gitti. Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun Hermon Dağı'nda "durum değerlendirmesi" yaptığı belirtildi. Netanyahu, "İsrail'in güvenliğini sağlayacak başka bir düzenleme bulunana kadar bu noktada kalmaya devam edeceğiz" dedi.
İsrail Savunma Bakanı Katz'ın açıklamaları
AA'nın aktardığına göre, Netanyahu'ya, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de yer aldığı bazı yetkililer eşlik etti. Savunma Bakanı Katz, Netanyahu ile gittiği Hermon Dağı'nda yaptığı değerlendirmelerde, İsrail askerlerinin Hermon Dağı'nda işgal altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini korumak için bulunduğunu iddia ederek işgali savundu. Katz, "İsrail'in güvenliğini güçlendirdiği" ve Suriye'de Baas Partisi hükümetini deviren gruplara karşı "caydırıcı" olduğunu ileri sürdü.
Hermon Dağı'ndaki işgal
Katz, 13 Aralık'ta yaptığı açıklamada, İsrail ordusuna tampon bölgede yer alan ve 7 Aralık sonrası Hermon Dağı'nda işgal edilen bölgede, kış aylarında kalınması için talimat verdiğini belirtmişti.
Çatışmalar ve Baas hükümetinin çöküşü
Suriye’de 27 Kasım’da şiddetlenen çatışmaların ardından 8 Aralık’ta 61 yıllık Baas hükümetinin çökmesiyle eş zamanlı olarak İsrail ordusunun Suriye’ye saldırıları arttı. İsrail ordusu, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişletti ve başkent Şam’ın 25 kilometre yakınlarına kadar ilerledi. İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
Netanyahu'nun Hermon Dağı'nda yaptığı açıklamalar, İsrail'in işgal altındaki bölgede kalıcı olma niyetini gösteriyor. Bu durum, Suriye'de yaşanan çatışmaların ve bölgedeki gerginliğin artmasına neden olabilir.