ABD'li bilim insanları, Dünya'ya çarpma riski taşıyan gök taşlarının yörüngesini değiştirmek için bir nükleer patlamanın kullanılabileceğini öne sürdü. Bu araştırmaya göre, gök taşının yakınında gerçekleştirilecek bir patlama, taşın rotasından çıkmasını sağlayabilir. The Guardian'ın haberine göre, bilim kurgu filmlerinde sıkça rastlanan bu senaryo, gerçeğe dönüştürülebilir.
NÜKLEER DENEYDE BAŞARILI SONUÇLAR ELDE EDİLDİ
ABD hükümetine bağlı bir laboratuvarda çalışan fizikçiler, nükleer destekli gezegen savunması üzerine yapılan ilk kapsamlı deneyde, gök taşı üzerinde büyük bir radyasyon darbesinin nasıl etki yaratabileceğini inceledi. Dr. Nathan Moore'un liderlik ettiği bu ekip, patlamanın gök taşının bir tarafını buharlaştırarak onu rotasından saptırabileceğini kanıtladı.
GÖK TAŞI YAKININDA PATLAMA ETKİSİ
Dr. Moore ve ekibi, patlamanın etkisini araştıran bir deney gerçekleştirdi. Yapay bir asteroit, yoğun X-ışınları ile 20 mikrosaniyelik bir süre boyunca bombardımana tutuldu. Bu süreçte, taşın yüzeyinde oluşan ısının malzemeyi hızla buharlaştırarak genişleyen bir gaz topu oluşturduğu gözlemlendi. 320 kilometre saat hızla uçmaya başlayan yapay parçalar, patlamanın yörüngedeki etkisini açıkça ortaya koydu.
Araştırmaya göre, nükleer patlama ile gök taşının yüzeyini buharlaştırarak yörüngesini değiştirme yöntemi, Armageddon filminde gördüğümüz gibi gök taşına delik açıp parçalarına ayırmaktan ya da doğrudan roketle vurmaktan daha etkili bir yöntem olabilir. 4 kilometreye kadar olan gök taşlarının bu şekilde engellenebileceği belirtilirken, daha büyük taşlar için de yeterli zaman olduğunda bu yöntemin işe yarayabileceği ifade ediliyor.
Bazı bilim insanları, nükleer yöntem yerine bir veya birden fazla kinetik çarpma yoluyla gök taşlarının yörüngesinin değiştirilmesini tercih ediyor. Nitekim, NASA, 2022 yılında gerçekleştirdiği bir deneyde, DART uzay aracıyla bir gök taşına çarparak yörüngesini değiştirmeyi başarmıştı. Bu yöntem, nükleer patlama dışında farklı çözüm yollarının da bulunduğunu gösteriyor.