Okullarda yaşanan şiddet olayları, yeni eğitim-öğretim yılının ilk haftasında da gündemden düşmedi. Geçtiğimiz yıl yaşanan öğretmen cinayetinin ardından, bu yıl da farklı illerden 3 öğretmenin şiddet mağduru olması, sorunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, Hürriyet'e okulda şiddetin nedenlerini ve çözüm önerilerini anlattı.

GEÇTİĞİMİZ YIL ÖĞRETMEN CİNAYETİYLE SARSILMIŞTIK

2023-2024 eğitim öğretim yılında okullar, birçok şiddet olayına sahne oldu. İstanbul Eyüpsultan'da bir özel lisenin müdürü İbrahim Oktugan, görevi başında öğrencisi tarafından öldürülmüştü. Binlerce öğretmen, "şiddete son" mesajı vermek için sokaklara dökülmüştü. Ancak bu olay, şiddetin sonunu getirmedi.

YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA DA ŞİDDET VAKALARI YAŞANDI

2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk haftasında da okullarda benzer olaylar yaşandı. Sinop Boyabat'ta bir öğrenci öğretmenini bacağından bıçakladı. Mardin'de iki veli, nöbetçi öğretmene saldırdı. Manisa'da ise bir okul müdürüne silahlı saldırı gerçekleşti. Silahın tutukluk yapmasıyla olası bir felaket önlendi.

UZMANLAR SORUNUN KAYNAĞINI VE ÇÖZÜM YOLLARINI ANLATTI

Uzmanlar, öğretmen-öğrenci-veli üçgeninde sağlıklı iletişimi koparan etkenleri, öğretmenin neden hedef haline geldiğini ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

"ŞİDDETİN MEŞRULAŞTIRILMASINI ENGELLEMELİYİZ"

Türk Psikologlar Derneği (TPD) Yönetim Kurulu Üyesi Klinik Psikolog Ecem Demirtürk, toplumda şiddetin olağanlaşmasının okullara da yansıdığını belirtti. Demirtürk, "Şiddetin temel nedenleri arasında ergenlerin sosyal beceri ve problem çözme konusundaki yetersizliklerini görüyoruz. Öncelikle sorun çözme yöntemi olarak ‘şiddetin meşrulaştırılmasını’ engellemeliyiz" dedi.

OKULLARDA İLETİŞİM BECERİLERİ EĞİTİMLERİ VERİLMELİ

Demirtürk, okullarda hem çocuklar hem de ebeveynler için iletişim becerilerini geliştirecek eğitimlerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Öfke yönetimi, problem çözme, düşünme becerileri ve iletişim becerileri eğitimlerinin önemine dikkat çekti. Öğrenci-öğretmen ve öğrenci-veli ilişkilerini destekleyici okul dışı sosyal faaliyetlerin de sosyal iletişim becerilerinin artmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Lucas Torreira'dan Devrim Özkan ile ilgili ayrılık iddialarına yanıt Lucas Torreira'dan Devrim Özkan ile ilgili ayrılık iddialarına yanıt

"CEZALAR CAYDIRICI OLMALI"

Eğitim-Sen İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Barış Uluocak, öğretmenlerin hedef haline gelmesinde "itibar" sorununun etkili olduğunu söyledi. Uluocak, "Öğretmenin kamu sırtında bir yük gibi gösterilmesi, az çalışıp çok para kazanıyorlar ya da çok tatil yapıyorlar gibi çarpıtmaların ortaya atılması bir etken" dedi. Okullarda güvenlik görevlilerinin öneminin arttığını belirten Uluocak, "Uzun vadede öğretmenin itibarını güçlendirecek kararlar alınmalı, kısa vadede ise caydırıcı cezalar verilmeli" şeklinde konuştu.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU'NDA ŞİDDETE KARŞI CEZALARIN ARTIRILMASI BEKLENİYOR

Eğitim Bir-Sen İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Mükremin Köse ise sorunun caydırıcı cezaların olmamasından kaynaklandığını ifade etti. Köse, "Öğretmene yönelik şiddette cezaların artırılması lazım. Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaştığı zaman eğitimciye yönelik şiddet olaylarında cezanın 2 kat artırılmasını bekliyoruz" dedi. Okullardaki rehberlik servislerinin veliye ve öğrenciye yönelik eğitimler vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

EĞİTİM FAKÜLTELERİNDE ŞİDDETE KARŞI EĞİTİM PROGRAMLARI OLMALI

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Erişen, Türkiye'de akademik başarının gelişimine verilen aşırı önemin, çocuklara ve ailelere yönelik sosyal ve duygusal eğitim programlarının yetersizliğinin, öğretmenlerin ve okul yönetiminin şiddet vakalarını yeterince ciddiye almamasının, öğretmenlerin şiddetle nasıl başa çıkacakları yönünde yetersiz eğitimlerinin bu tür davranışların yaygınlaşmasına zemin hazırladığını belirtti.

TOPLUMSAL KURUMLARIN ŞİDDETİ AZALTMA ÇABALARI ARTIRILMALI

Erişen, eğitim fakültelerinde şiddete karşı doğrudan bir program olmadığını vurguladı. Öğretmenlere, öğrencilere ve ailelere yönelik iletişim, çatışma yönetimi gibi konularda eğitim programları düzenlenmesi gerektiğini belirten Erişen, "Tüm toplumsal kurumların şiddetin azaltılması yönünde çabaları artırılmalı" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ