İzmir Körfezi'nde dün gece saat 21.22'de meydana gelen depremde, AFAD'ın verilerine göre büyüklüğü 4,1 olarak ölçüldü. Deprem, Foça ilçesine yaklaşık 5 kilometre mesafede meydana geldi ve deniz yüzeyinin 14,5 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, deprem sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, can ve mal kaybı bilgisine henüz ulaşılmadığını belirtti. Ancak halkın güvende olduğunu umut ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti ve ülkenin tüm afetlerden korunması temennisinde bulundu. İşte, Olası İzmir depreminde en çok hasar alacak ilçe listesi

 İzmir deprem bölgesi mi, İzmir’den diri fay geçiyor mu?

İzmir deprem bölgesi mi, İzmir’den diri fay geçiyor mu?

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İzmir'in birinci derece deprem kuşağında yer aldığını ve önemli uyarılarda bulunarak şunları ifade etti: "İzmir'den kuşkumuz var. Ancak bu, hemen yarın deprem olacak ve eve girmeyin demek anlamına gelmez. Endişemizin sebebi, bölgede canlı faylar bulunmasıdır. Canlı faylar, belirli periyotlarda harekete geçip deprem üretebilecek potansiyele sahiptir. Bu faylar özellikle çevredeki diğer faylarla etkileşime geçerek stresleri artabilir. Sisam'daki önceki depremde, bu fayların önemli bir kısmının zaten yüklendiği gözlemlenmiştir. Zamanla stresleri biriktiren bu faylar, çevrede meydana gelen diğer depremlerden de etkilenebilir ve daha da yüklenebilirler."

İzmir’de deprem ne olur mu, ne zaman olur?

İzmir’de deprem ne olur mu, ne zaman olur?

Artık fay-deprem tartışmasını bırakalım, İzmir gerçek anlamıyla deprem kenti. Çok az kentte bu kadar az aktif fay sistemi var, bunlar bugün olmazsa yarın, elbet deprem yaratacak. O zaman üzüleceğiz. Sisam depreminde 70-80 kilometre mesafede 117 kişi öldü. Burayı deprem dirençli yapmak lazım.”

İzmir’de fay hattı nereden geçiyor?

İzmir'de 7 veya daha büyük büyüklükte deprem olmayacağı düşüncesi, Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ tarafından reddedilmiştir. Prof. Dr. Zafer Akçığ, kentte tehlike arz eden 4 önemli fay olduğunu belirtmiştir. Bu faylar şunlardır: Seferihisar-Karaburun, Tuzla, İzmir ve Foça.

İzmir’de deprem riski olan ilçeler hangileri?

İzmir’de deprem riski olan ilçeler hangileri?

Uzmanlar, deprem açısından yüksek risk taşıyan bölgeleri incelediklerinde, Karşıyaka, Çiğli, Narlıdere, Menemen, Konak, Alsancak ve Altındağ gibi ilçelerin deprem anında en çok etkilenebilecek yerler arasında olduğunu belirtiyorlar.

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan da, İzmir'de 13 aktif fay hattının bulunduğunu ve birçok bölgenin deprem riskine maruz kaldığını ifade ediyor. Özellikle, 40 kilometre uzunluğundaki büyük bir fayın, Narlıdere ilçesinden geçerek Konak, Alsancak ve Altındağ bölgelerine doğru ilerlediğine vurgu yaparak, bu nedenle Narlıdere'nin belirli bölgelerinin, Alsancak ve Konak'ın kıyı ile bağlantılı olan kesimlerinin ve Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli ilçelerinin riskli bölgeler olduğunu belirtiyor. Alim Murathan, en yüksek riskli alanların ise Karşıyaka-Çiğli ve Menemen hattını kapsayan bölge olduğunu açıklıyor.

İzmir’de depreme dayanıklı ilçeler hangileri?

İzmir’de depreme dayanıklı ilçeler hangileri?

Uzmanlar, İzmir'de depreme dayanıklı semtler konusunda, Buca, Bornova, Osmangazi ve Balçova gibi bölgelerin öne çıktığını belirtiyor. Bu ilçeler, sağlam ve kayalık zemin yapısına sahip olmaları nedeniyle depreme karşı daha güvenli olarak değerlendiriliyor. Ancak, doğal afetlerin önüne geçmenin mümkün olmadığı unutulmamalıdır ve kişilerin de tedbirler alması önemlidir.

İzmir'deki bu bölgelerde, yapılar genellikle sağlam zeminlere inşa ediliyor, bu da binaların depreme karşı daha dirençli olmasına yardımcı oluyor. Ancak, deprem riskine karşı alınacak önlemler sadece binaların yerleşimiyle sınırlı değildir. Depremlere hazırlıklı olmak, acil durum planları yapmak ve deprem güvenliği konusunda bilinçli olmak da büyük önem taşır.

Kaynak: HABER MERKEZİ