Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU-ÖZEL HABER Türkiye'de yaşanan deprem felaketinin ardından açıklama yapan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kentte riskli bulunan 8 okulun tahliye edileceğini ifade etmişti. Köşger'in açıklamasının ardından gözler yeniden kentteki okullara çevrilmiş, pek çok sendikacı ve eğitimci bazı okullarda hiç test yapılmadığını ve eğitimin devam ettiğini açıklamıştı. İzmir Karşıyaka'da 351 kişilik mevcut öğrencisi bulunan 5 katlı Nuriye Işıkdoğdu Anaokulu'nun (eski adıyla Karşıyaka Anaokulu) Pamukkale Üniversitesi'nin yaptığı test ve incelemeler sonucunda binanın bulunduğu alanda 'zemin sıvılaşmasının çok fazla olduğu ve bina beton dayanımlarının çok yetersiz' olduğu tespit edildi.

NEREDEYSE DURDU

Bu tespitin ardından okulun velileriyle durumu paylaşan bazı öğretmenler, 'can güvenliklerinin olmadığını ve binaya olası bir depremde bir şey olursa çocukların vebalini alamayacaklarını' ifade etti. Çalışmayan anneler çareyi çocuklarını okula göndermemekte bulurken, çalışan ve çocuğunu bırakacak kimsesi olmayan aileler ise çocuklarını 'yıkım kararı beklenen ve hayati risk bulunduran' okula göndermek zorunda kaldı. 13-15 kişilik sınıf mevcudu velilerin göndermemesiyle 3-5 kişiye düştü. Okulda neredeyse eğitim durdu. Okul yönetiminin İzmir Valiliği'ne yazdığı yazıya ise valilikten henüz cevap alınamadı. Cevabın ne zaman geleceği ve okul tahliyesinin ne zaman başlayacağı bilinmezliğini korurken okulun velileri duruma adeta isyan etti.

'SÜREÇ ŞEFFAF DEĞİL'

Veliler, “Çok tedirginiz. Bir deprem olsa ve güvensiz okulda çocuklarımıza bir şey olsa bunun vebalini kim alacak? Çalışmayan anneler çocuklarını okula göndermiyor ancak çalışan anneler mecbur okula göndermek zorunda kalıyor. Süreç, şeffaf işletilmiyor. Bize hiç bir şekilde bilgi verilmiyor. Kendi çabamızda birşeyleri öğreniyoruz. Eğitim kurumları, çocuklarımızın ikinci evi. En çok vakti orada geçiriyorlar. Bu okul, İzmir'in en gözde ilçesi Karşıyaka'da şehrin tam göbeğinde olan bir okul. Bu yakışıyor mu? Acilen tahliye kararının verilmesiyle bu binanın yıkılıp, çocuklarımızın eğitimi aksamadan bir çözüm bulunması lazım. Okulun velileri olarak sürecin takipçisi olacağız. Çocuklarımızın canı bu kadar önemsiz, bu kadar ucuz mu? Yetkilileri görevlerine davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

'KAYITLAR ALINIYOR'

Eğitim İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Sevda Ketenci de okul kayıtlarının alındığını ifade etti. Ketenci, “Öğretmen arkadaşların büyük tedirginliği var. Çocukların okuldan kayıtlarının alındığı bilgisini alıyoruz. Biz, bu konuda çok hassasız. Süreci takip ediyoruz” diye konuştu. Ketenci, şöyle devam etti: “Okullarda yaşanan sıkıntıları ilçe milli eğitim müdürlüklerine iletiyoruz. Kentteki bütün okullarda depreme dayanıklılık testi yapılması ve bu test sonuç sürecinin hızlı sonuçlanması gerekiyor. Bayraklı'da hissedilen depremi yaşamış bir şehir olarak okullarımızın dayanıklılığı ve çocuklarımızın can güvenliği ivedilikle sorgulanmalı.”