Olympos, eski Yunancada "ulu dağ" anlamına gelen bir isimdir. Dünyanın dört bir yanında bu adı taşıyan 20'den fazla dağ ve şehir bulunmaktadır. Antalya'nın güneyinde yer alan Olympos Antik Kenti de bu özel isme sahip olanlardan biridir. Peki,  Olympos Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir? Olympos Antik Kenti Hikayesi 2023 Olympos Giriş Ücreti

Olympos Antik Kenti Hakkında

Olympos Antik Kenti Hakkında

Olympos Antik Kenti, Patara'da bulunan Likya Yol Kılavuz Anıtı'nda Korykos olarak anılmaktadır. Strabon, antik tarihçilere göre Likya bölgesinin en büyük yerleşim yerlerinden biri olarak nitelendirirken, Çiçero ise Olympos'u zenginlikler ve sanat eserleriyle dolu bir kent olarak tarif etmiştir.

Kentin kesin kuruluş tarihi belirsiz olsa da, İ.Ö. 168-167 yıllarındaki Likya Birliği sikkelerinde adı geçmektedir. Olympos, Likya Birliği'nde üç oy hakkına sahip altı şehirden biri olarak önemli bir konuma sahipti ve birlik içinde Likya'nın doğusunu temsil ediyordu.

Olympos, döneminin en önemli liman kentlerinden biriydi. Kentin ortasından geçen Olympos Çayı sayesinde gemiler şehrin içine kadar ulaşabiliyordu.

Olympos Antik Kenti Tarihi

Olympos Antik Kenti Tarihi

Olympos Antik Kenti'nin kökenleri, eski Helenistik döneme, MÖ 300'lerde dayanmaktadır. Olympos ismi tarihi kayıtlarda ilk olarak MÖ 78 yılında ortaya çıkar. Bu tarihte Sicilya valisi Servilius Vatia, dönemin en büyük korsanı Zenicetes'i deniz savaşında mağlup eder. Zenicetes, gemilerini Olympos limanında saklamakta ve burayı kalesi olarak kullanmaktadır.

Roma döneminde kent, Roma hakimiyetine geçtikten sonra "ager publicus" (satılık/kiralık Roma mülkü) olarak ilan edilir. Ancak 3. yüzyılda korsanların sürekli saldırıları sonucunda şehir önemini kaybeder ve halk Olympos'u terk etmeye başlar.

11. ve 12. yüzyıllarda Olympos, Cenevizliler, Venedikliler ve Rodos Şövalyeleri tarafından yeniden inşa edilir. Haçlı seferleri sırasında ise ticaret limanı olarak kullanılır. Ancak 15. yüzyılda Osmanlı Donanması'nın doğu Akdeniz'i kontrolü altına almasıyla kent boşaltılır.

Olympos Antik Kenti Nerede?

Olympos Antik Kenti Nerede?

Olympos Antik Kenti, Akdeniz Bölgesi'nde Antalya sınırları içinde yer almaktadır ve Kumluca ilçesine 28 km uzaklıktadır. Antik ören yeri, Olympos-Bey Dağları Milli Parkı'nın içindedir.

Özel araçla ziyaretçiler, Antalya-Kemer güzergahını takip ederek Olympos'a ulaşabilirler. Kemer'i geçtikten sonra yaklaşık 30 km daha gidilir ve Olympos yol ayrımına gelinir. Buradan sonra 11 km'lik bir yolculukla Olympos'a varılır. Finike-Kumluca istikametinden gelenler ise Adrasan girişini kullanarak Olympos'a erişim sağlayabilirler.

Olympos Antik Kenti Gezilecek Yerler

Olympos Antik Kenti Gezilecek Yerler

Antik kentin ortasından geçen çayın her iki yakasında, birçok antik tapınak, mezar ve kalıntılar yer almaktadır. Olympos'un tarihinde korsanların sıklıkla uğrak yaptığı bir yer olduğu için, mezarların birçoğu korsan kaptanlarına aittir.

Kentin kuzey yakasında, Roma İmparatorluk Dönemi'nden kalma bir tapınak binası bulunmaktadır. Tapınak kapısının önünde, Marcus Aurelius'a ithaf edilmiş bir heykel bulunmaktadır. Kalıntıların tam ortasında, kesme taşlardan yapılmış bir agora yer almaktadır. Ayrıca, kayalıkların üzerinde, kentin son dönemini yansıtan orta çağ kalesi ve kalıntıları görülebilir.

Kentin denize açılan yerinde, Artemias ve ailesine ait bir lahit bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, "Kaptan Eudomus'un lahdi" adı verilen bir başka lahit daha mevcuttur.

Olympos Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Olympos Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Olympos ören yerine giriş ücreti 30 Türk Lirasıdır.

Olympos Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Olympos Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Olympos, haftanın her günü ziyarete açıktır. Yaz döneminde 08:00-21:00 (01 Nisan-01 Ekim), Kış döneminde de 08:30-17:30 (01 Ekim-01 Nisan) saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Olympos Antik Kenti Efsanesi

Olympos Antik Kenti Efsanesi

Olympos Antik Kenti'nin yanında, efsanelere konu olan Yanartaş (Chimaera) Efsanesi de yer almaktadır. Efsaneye göre, Ephyra Kralı Glaukos'un oğlu Hipponoes, bir av partisinde kardeşi Belleros'u kazara öldürür. Bunun üzerine babası Hipponoes'u sürgüne gönderir. Ancak Argos Kralı, onu öldürmek yerine Likya kralına gönderir.

Likya kralı da genç adamı öldürmek yerine Olympos Dağı'nda yaşayan canavar Chimaera ile dövüşmeye gönderir. Chimaera, aslan başlı, keçi gövdeli ve yılan kuyruklu bir canavardır ve ağzından alevler saçmaktadır. Hipponoes, mızrağıyla cesurca canavarı mağlup eder ve onu yerin yedi kat dibine gönderir. Ancak canavarın ağzından saçtığı alevler topraktan fışkırmaya başlar.

Bu zafer, Olimpiyat oyunlarının başlangıcını oluşturur ve Olimpiyatlar sırasında yakılan temsili ateş de Chimaera'nın sönmeyen ateşini simgelemektedir.

Olympos Antik Kentinde Müze Kart Geçiyor mu?

Olympos Antik Kentinde Müze Kart Geçiyor mu?

Olympos ziyaretlerinde hem Müze Kart hem de Müze Kart+ geçiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ