9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin ALPDÜNDAR'ın haberine göre: Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, küresel ısınmayla giderek daha çok hissedilmeye başlanan su sıkıntısının önüne geçmek için tarım işletmelerindeki borulu sistemleri ön ödemeli elektronik sayaçlarla güncellemeye başlamıştı. Mevcut ekonomik koşullarda çiftçinin içerisinde bulunduğu koşullar ön ödemeli sistemin çiftçiyi zorlayabileceğini söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, “Çiftçinin literatüründe ‘mahsulde ödeme’ diye bir kavram vardır. Düğün, derneğini bile bu şekilde yapar. Peşin ödeme sistemi bu koşullarda çiftçiyi zorlamaya başlayacaktır” dedi.

Dünyanın en yüksek IQ'suna sahip Kim, dedikodunun ruh sağlığına iyi geldiğini savundu Dünyanın en yüksek IQ'suna sahip Kim, dedikodunun ruh sağlığına iyi geldiğini savundu

Hakan Çakıcı

‘ÇÖZÜM SULAMA SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEK’

Dr. Hakan Çakıcı, “Öncelikle bu tür uygulamalar yerine suda tasarruf sağlayacak sulama sistemlerine dönmek için çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Ön ödemeli sistem tasarruf için çözüm olabilecek bir yöntem değil. Gereksiz su kullanımının önüne geçebilir ama esas olarak sulama sistemlerini gözden geçirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘ÇİFTÇİ KREDİ KULLANMAK ZORUNDA BİLE KALABİLİR’

“Çiftçinin literatüründe ‘mahsulde ödeme’ diye bir kavram vardır. Düğün, derneğini bile bu şekilde yapar” diyerek sözlerine devam eden Çakıcı, “Peşin ödeme sistemi bu koşullarda çiftçiyi zorlamaya başlayacaktır. Çiftçilik de artık sermaye isteyen bir üretim koluna dönüştü.  Zaten parası olmayan çiftçi, gübresi ve ilacını bile borçlanarak alıyor. Kooperatife borçları var. Sezon sonu bunlar ödüyor. Sulama için de öncesinde bir sermayesi olması gerekecek. Bu sene tarlada kalan ürünler oldu. Çiftçi yollara düştü. Geliri yok. Bu şekilde su için de belki de kredi kullanmak zorunda kalacaktır” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ