Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), artan orman yangınlarının sadece çevreye zarar vermekle kalmadığını, aynı zamanda halk sağlığı açısından da büyük bir tehlike oluşturduğunu vurguladı. Yangın dumanının içeriğindeki toksik maddelerin, özellikle KOAH ve diğer kronik solunum yolu hastalığı olan bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturduğuna dikkat çekildi. TÜSAD, KOAH, astım ve bronşit gibi hastalıklara sahip kişilerin bu durumdan en fazla etkilenen grup olduğuna işaret etti.

Yangın dumanının içeriği tehlikeli maddelerle dolu

Yangınlar sırasında ortaya çıkan dumanın, karbon monoksit, azot oksitler, ozon, formaldehit, PAH’lar ve PM2.5 gibi toksik maddeler içerdiğini belirten Doç. Dr. Ayşe Coşkun Beyan, bu maddelerin hem akut hem de kronik solunum hastalıklarına neden olabileceğini söyledi. Beyan, "Yangın dumanı nefes aldığımız havayı zehirliyor ve ciğerlerimiz de yanıyor" diyerek bu durumun ciddiyetine dikkat çekti.

CHP'li Yücel: Biz arkadaşlarımıza inanıyoruz, en kısa sürede aklanacaklar!
CHP'li Yücel: Biz arkadaşlarımıza inanıyoruz, en kısa sürede aklanacaklar!
İçeriği Görüntüle

Koah hastaları ve risk grupları tehlike altında

TÜSAD yetkilileri, yangınların özellikle batı ve güney kıyılarında daha fazla görüldüğünü belirterek, bu bölgelerdeki halkı özellikle uyardı. KOAH, astım, bronşit gibi hastalıkları olanlar, 65 yaş üstü bireyler, çocuklar, bebekler ve hamileler yangın dumanına karşı daha hassas ve risk altında. Ayrıca, yangın bölgelerinde çalışan itfaiye personeli, sağlık ekipleri, arama kurtarma ekipleri ve orman işçileri de risk grubunda yer alıyor.

İklim değişikliği yangın riskini artırıyor

İklim değişikliğinin, yangınların sıklığını ve süresini artırması bekleniyor. TÜSAD, bilimsel projeksiyonlara göre, 2080 yılına kadar yangın sıklığında yüzde 50’ye varan bir artış yaşanacağına dikkat çekiyor. Türkiye'deki yangın sezonunun, artık sadece yaz aylarına değil, yılın 6-8 ayına yayılması, toplum sağlığı açısından daha büyük bir tehdit oluşturuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ