İzmir Milletvekili ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seda Kaya Ösen, ihraç edilen kuru incirde toksik madde tespit edilmesi ve Avrupa’dan ürün iadesi yapılması hakkında kamuoyuna yansıyan tartışmaları Meclis’e taşıdı. Dünya incir ihtiyacının yüzde 60’ının Türkiye tarafından karşılandığını ifade eden Ösen “Önemli bir bölümü İzmir ve Ege Bölgesi’nde yetiştirilen kuru incirde Türkiye, üretimde ve ihracatta Dünya’nın birinci ülkesidir. Her yılın Temmuz ve Eylül ayları arasında hasadı yapılan incirin, Türkiye için yaklaşık 300 milyon dolarlık gelir getirmesi beklenmektedir. Hal böyleyken incir ihracatı Türk ekonomisi için bir hayli önemlidir” dedi.

Avrupa ülkelerinden geri gönderilen kuru incirin iç pazarda satışa sunulup sunulmadığına dair tereddütlerin bulunduğunu belirten Milletvekili Ösen, yaşanan olayın Türkiye’nin imajına ve katma değerine zarar verdiğini ifade ederek şöyle konuştu:

Hasan Tahsin Koşusu'nu bu yıl da Rüzgardahan kazandı Hasan Tahsin Koşusu'nu bu yıl da Rüzgardahan kazandı

  “Yaz aylarından bu yana kamuoyuna yansıyan bilgiler ve Avrupa Birliği Gıda Uyarı Sistemi (RASFF) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’nin, başta Almanya, Fransa, İtalya ve Slovakya’ya ihraç ettiği kuru incirlerde yüksek miktarda toksik maddelere rastlanıldığı öğrenilmiştir. Tespit edilen zehirli ürünlerin Avrupa Birliği’nden ülkemize geri gönderildiği açıklanmıştır. Kuru incir ihracatında Avrupa Birliği pazarından alınan pay günden güne düşerken, yaşanan zehirli ürün tespitleri, Türk tarımının imajına ve katma değerine zarar vermektedir. Ülkemizin ve üreticilerimizin daha fazla mağdur olmaması adına yetkililerin ivedilikle harekete geçmesi gerekmektedir”.

İzmir Milletvekili Ösen, Meclis’e taşıdığı soru önergesinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1. Avrupa Birliği’nden geri gönderilen incirlerde rastlanan zehirli maddeler nelerdir?

2. Adı geçen ülkelerden ne kadar miktarda ürün geri gönderilmiştir?

3. Ülkemiz gönderilen ürünlerden ne kadarlık maddi zarara uğramıştır?

4. Tespit edilen toksik maddelerin ürünlere sirayet etmesini engellemek için hangi çalışmalar yapılmaktadır?

Kaynak: BÜLTEN