Yağmur KARADAĞ/Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan son genelge ile birlikte getirilen sınırlamalar kapsamında bu yıl Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilen kurslar ‘tasarruf tedbirleri’ne takıldı. Bu kurslar sayesinde eğitim alan ve sosyalleşen Otizmli bireyler ve aileleri de bu durumdan mağdur oldu.
Engelli bireylerin ve ailelerinin kursların kapanması nedeniyle psikolojik açıdan çok zorlandıklarını dile getiren KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, “Hayatları çok zorlaştı. İstenmeyen davranışlar ortaya çıkmaya başladı. Orta/ağır kategorisine giren, özellikle örgün eğitim yaşlarını tamamlamış otizmli bireyler için ise hiçbir kurs açılmadı. Bununla birlikte aslında sistem içinde otizmli bireylerin okullarını özel eğitim ya da kaynaştırma öğrencisi olarak bile bitirmiş olsa, bütün bu eğitim hayatı çöp oluyor. Çünkü Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün organize ettiği Halk Eğitim Merkezleri’ndeki kurslar sayesinde otizmli bireyler dışarı çıkabiliyordu, sosyalleşebiliyordu. Şu an bundan mağdur kaldılar” dedi.
KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu
“EVDE HAPİS HAYATI YAŞIYORLAR”
Eğitim sürelerini tamamlayan hatta özel eğitimde de sürelerini tamamlayan Otizmli bireylerin kursların açılmaması nedeniyle evde hapis kaldıklarını ifade eden Başkan Serap Dikmen Ahmetoğlu, “Otizmli bireyler ne istihdama yönelik yetiştirildikleri için ne de hayat boyu bir destek sağlandığı için, ki hayat boyu bir destek ihtiyaçları var, evde aileleriyle birlikte bir hapis hayatına mahkûm kalıyorlar. Ailenin eğer maddi gücü varsa bireyleri çeşitli aktivitelere, spor merkezlerine gönderebiliyor. Fakat maddi gücü yeterli olmayan aileler, aileden bir birey ve engelli birey evde hapis hayatı yaşamaya başlıyor” diye konuştu.
AİLELER SOSYAL KRİZE SÜRÜKLENİYOR!
Otizmlilere yönelik kursların derneklerin ya da ailelerin girişimiyle sürdürülen kurslar olduğunu da belirten Başkan Dikmen Ahmetoğlu, “Bu kurslar hep Usta Öğreticilerden faydalanılarak açılabiliyor. Ama şu an hiçbiri yapılamıyor. Ailelerde büyük bir çaresizlik, isyan ve yılgınlık var. Bir sosyal krize doğru ilerliyorlar. Sene başından beri otizmli bireyler ve aileleri hep ‘birkaç ay sonra açılacak’ söylemleriyle oyalanıyor. Maalesef net bir tarih verilmiyor. Sanıyoruz ki Meclis’teki bütçe görüşmelerinin ardından bu kurslara yönelik bir gelişme olabilir” dedi.
GELEN TALEPLERİ TÜRKİYE OTİZM MECLİSİ’NE TAŞIDIK
Kurslarının açılmama kararının alınmasının ardından Menemen’deki Sabahat Akşiray Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun içerisinde yer alan ancak okuldan bağımsız olarak, Usta Öğreticilerle birlikte eğitim verilen önemli bir grubun KEDİ Otizm Derneği’ne ulaştığını söyleyen Başkan Dikmen Ahmetoğlu, “Milli Eğitim’in önünde açıklama yapmak istediklerini söylediler, bizden de destek istediler. Biz de bu isteklerini Yürütme Kurulu’nda olduğum Türkiye Otizm Meclisi’ne taşıdık. Ardından buradan ortak bir açıklama yaptık” diye konuştu.
“KURSLARIN AÇILMAMASI ENGELLİ HAKLARINA AYKIRI”
Halk Eğitim Merkezleri’ndeki kurslarda sebep ne olursa olsun, engellilerin dahil olduğu kursların açılmamasının, ertelenmesinin, sürüncemede bırakılmamasının engelli haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Başkan Dikmen Ahmetoğlu, “Engellilerin doğumlarından hayatlarının sonuna kadar sorumlu olan kurum devlettir. İmzacısı olduğumuz Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nde de bu durum çok açıktır. Devletin engelliler üzerinde birçok yükümlülüğü var. Bu kesinti durumu asla olmamalıydı. Şu an birçok aile çok zor durumda. Beklemekten de yoruldular. Zaten biz engellilere dair birçok konuda hep örseleniyoruz ve bekletiliyoruz. Acilen bir çözüm bekliyoruz” ifadelerini kullandı.