KAZİM BOZKURT- Son zamanlarda özel okulların belirlediği eğitim ücretleri ve yemek, kırtasiye gibi ek hizmetler için istenilen bedeller konusunda her geçen şikayetler artmakta. Türkiye’de sayılı özel okulların yıllık ücretleri 700 bin TL ile 1 milyon TL arasına çıkarken, özel okul velileri adına Dokuz Eylül Gazetesi'nden Kazim Bozkurt’a konuşan TÜKONFED Başkanvekili Avukat İbrahim Güllü, bu konudaki endişeleri ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Av. Güllü, özel okullarda velilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı. Güllü, eğitim ücretlerindeki artışların aile bütçelerini ciddi şekilde etkilediğini belirterek, "Eğitim ücretleri, makul, kabul edilebilir ve ödenebilir olmaktan çoktan çıktı. Özel okulların istediği bu miktarları karşılamak birçok aile için artık kabul edilemez boyuttara ulaştı. Bu şartlarda birçok veli çocuğunu özel okuldan alarak devlet okullarına kaydını yaptırmaya başlayacak" dedi.

EK ÜCRETLER KANUNA AYKIRI

Özel okulların velinin mecburiyetini kötüye kullanarak erken kayıt baskısı ya da ek ücretler talep etmekte, yemek ve kırtasiye gibi bir takım hizmetlerin de alımını zorunlu tuttuklarını belirten Güllü, "Tüketici Kanunu’nun 6 maddesinde bir ürün veya hizmetin satışı bir başka ürün ve hizmetin satışına bağlı tutulamaz. Yine Özel Öğretim Kurumları yönetmeliğine göre yemek kırtasiye servis gibi hizmetler velinin tercihine bağlıdır. Velinin onay vermediği hiçbir ürün ve hizmetin bedeli talep edilemez." şeklinde konuştu.

BAKANLIĞIN DENETİMİ YETERSİZ

MEB, mevzuata aykırı davranan okullara karşı idari yaptırımlar uygulayabiliyor. Tekrar eden ihlallerde ise cezaların artırılması gündemde yerini koruyor.

Av. Güllü, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) özel okullara yönelik denetim ve yaptırımlarının yetersiz olduğunu dile getirdi. Güllü, "MEB sahaya inmeli. Denetimlerini sıklaştırmalılar. Denetimler ve yaptırımlar konusunda eksiklik olduğu kanaatindeyiz. Çünkü özel okullar yeterli denetim ve yaptırımlar uygulanmış olsa bu sorun bu kadar büyümezdi." dedi.

YÖNETMELİK ‘AVANTAJ’ GİBİ PAZARLANIYOR

Erken kayıt dönemlerinde artan ücretler karşısında velilerin en çok zorlandığı noktalara da değinen Güllü, "Aslında erken kayıt imkanı diyerek birçok okul sanki indirim yaptıkları izlenimi uyandırarak hem fazla ücret istemekte, hem de peşin ödeme yapıldığında indirim sağlayacakları izlenimi veriyorlar. Yönetmeliğe göre ilan edilen ücret vade farkı olmadan 5 taksitle velilerin ödeme imkanı var. Peşin ödeyen veya ödemek isteyen velilere ise ilan edilen ücretten okul idareleri tarafından indirim yapılması gerekir. Aksi takdirde veli niye peşin ödesin ki 5 taksitte vade farksız ödeme imkanı varken" ifadelerini kullandı.

DAYATMA KABUL EDİLEMEZ

Özel okulların artan maliyetler nedeniyle yaptıkları ücret artışları konusunda velilerin endişelerini de değerlendiren Güllü, "Özel okullar da maliyet zorlaması altında olabilirler ama bunu velilere dayatma ile yansıtmaları kabul edilemez. Özel okulların ücretlerinin düşürülmesi için MEB, Özel okullar ve tüketici/veli temsilcileri ile görüşerek ortak bir noktada buluşmaları sağlanmalı. Devlet özel okullara teşvik ve vergi istisnası getirebilir." dedi.

Tüketici Konfederasyonu olarak, velilerden gelen şikayetleri ve çözüm önerilerini kamuoyu ve yetkililerle paylaştıklarını belirten Güllü, "Biz konuya tüketici yani veli cephesinden bakıyoruz. Özel okulların sorunları olabilir ancak bunu tüketiciye yansıtmamaları gerekiyor. Kamu otoritesinin ve MEB'in, özel okul ve velilerin temsilcileriyle konuyu ele alıp çözmesi gerekmektedir. Özel okullara vergi indirimi, enerji ve SGK desteği gibi teşvikler sağlanmalıdır," dedi.

Öte yandan velilerin, çocuklarını teslim ettikleri kurumla karşı karşıya gelmek istemediğini belirten Güllü, "Çocuklarına mobbing uygulanabilir ya da kayıtları yapılmayabilir endişesi taşıyorlar. Bu konuda MEB, velilerden gelen şikayet ve ihbarları hızlı ve şeffaf bir şekilde değerlendirmelidir. Haksız talepte bulunan özel okullara gerekli idari ve cezai yaptırımlar uygulanmalıdır` dedi.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ