9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre: Sokak hayvanları ile ilgili yasal düzenlemede TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in ‘ötanazi olmak zorunda’ sözleri tartışmaların tekrar alevlenmesine neden oldu. İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan ise konu ile alakalı olarak, “Biz ilk günden beridir söylüyoruz. Hem İzmir Veteriner Hekimler Odası hem de Türkiye’de bulunan 56 oda ve merkez konsey olarak, hayvanlarının ilaçla öldürülmesini kabul etmiyoruz. Bunu yapmak istemiyoruz” dedi.

'ÖTANAZİYE BAŞVURMAK DOĞRU DEĞİL'

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, ilk günden beridir İzmir Veteriner Hekimleri Odası ve Türkiye’de bulunan 56 oda olarak hayvanların ilaçla öldürülmesine karşı çıktıklarını hatırlatırken, sokak hayvanlarıyla ilgili yapılması gereken çok şey olduğunu ve doğrudan otanaziye başvurmanın doğru olmadığını vurguladı. "Her canlının yaşam hakkı var" diyen Özkan, sokak hayvanlarının sorununun temelinde insanların hayvanları sokağa terk etmesi yattığını belirtti. Özkan, “Her canlının yaşam hakkı var. Buradaki en büyük sorumluluk insanlardan kaynaklanan üreme ve çoğalmadır. Hayvanların sokağa atılmasıdır. Bizim bu konuda iki söylemimiz var. Sokak hayvanı diye bir şey yoktur. Sokağa terkedilen hayvan vardır. Bunların ana kaynağı budur. Sokağa atılmalarını engellememiz lazım. Bunun çeşitli yasal düzenlemeleri var” diye konuştu.

Selim Ozkan (2) (1)

'KISIRLAŞTIRMA VE KASTRASYON ÇALIŞMALARI ARTIRILMALI'

Türkiye genelinde, özellikle büyükşehirlerde, kısırlaştırma ve kastrasyon çalışmalarının artırılması gerektiğini ifade eden Özkan, iki önemli projeyi tanıttı:

Kentli Pati Projesi

Kentli Pati Projesi kapsamında, şehirdeki hayvanseverler, sokakta yaşayan kedi ve köpekleri belediyeler tarafından kimliklendirilerek sahiplenilecek. Bu hayvanlar, belediyelerin veteriner işleri müdürlüklerinde ücretsiz olarak kayıt altına alınacak ve her yıl kuduz aşısı, parazit uygulamaları, kısırlaştırma ve kastrasyon işlemleri yapılacak. Böylece bu hayvanlar, doğal yaşam alanlarında ömürlerini sürdürebilecekler.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 2024-2025 Eğitim Yılı İçin Geniş Kapsamlı Ortak Sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 2024-2025 Eğitim Yılı İçin Geniş Kapsamlı Ortak Sınavlar

VETPOL Projesi

VETPOL Projesi ise bir veteriner ve bir polisten oluşan timlerin parklarda ve sokaklarda devriye gezerek, sahipli hayvanların çip veya pasaport kontrollerini yapmasını içeriyor. Sahipli hayvanların kimliklendirilmesi sağlanacak ve eğer bu belgeler yoksa, hayvan sahibine resmi bir evrak doldurularak 15 gün içerisinde veteriner işlerine götürmesi istenecek. Bu süre zarfında gereken işlemler yapılmazsa, hayvan sahibinin yeniden hayvan sahiplenmesi engellenecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ