Siber saldırganlar, internette dolaşan 10 milyar parolayı ele geçirerek alarm yarattı. Uzmanlar, tüm kullanıcıları acil önlem almaya ve şifrelerini değiştirmeye çağırıyor.

Sızıntı Nasıl Gerçekleşti?

"RockYou2024" olarak adlandırılan bu sızıntı, önde gelen bir bilgisayar korsanlığı forumunda ortaya çıktı. Sızdırılan veri seti, 45 ciga bayt büyüklüğünde ve dünya çapındaki çeşitli çevrimiçi ve çevrimdışı hizmetlerden elde edilen yaklaşık 10 milyar parolayı içeriyor.

Sızıntıdan Hangi Sistemler Etkilendi?

Sızdırılan parolaların kaynağı oldukça geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Bu veri setinde, çevrimiçi ve çevrimdışı servislerden internete bakan kameralara ve endüstriyel donanıma kadar her türlü sistemden elde edilen parolalar yer alıyor.

Siber Uzmanlardan Uyarı

Siber güvenlik uzmanları, bu sızıntının internet kullanıcıları için büyük bir risk oluşturduğunu ve acil önlem alınması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, tüm kullanıcıları sızdırılan parolaların kendi hesaplarında kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmeye ve şifrelerini derhal değiştirmeye çağırıyor.

Şifrelerinizi Güvende Tutmak İçin Öneriler

  • Güçlü ve benzersiz şifreler kullanın. Kolay tahmin edilebilen veya diğer hesaplarınızda kullandığınız şifrelerden kaçının.
  • Şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin. En az 3 ayda bir şifrelerinizi değiştirmeye özen gösterin.
  • Farklı hesaplar için farklı şifreler kullanın. Aynı şifreyi birden fazla hesapta kullanmaktan kaçının.
  • Parolalarınızı kimseyle paylaşmayın. Parolalarınızı asla e-posta, metin mesajı veya telefon gibi güvenli olmayan yollarla göndermeyin.
  • Çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın. Mümkün olan tüm hesaplarınızda çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Bu, hesabınıza giriş yapmak için parola dışında bir kimlik doğrulama yöntemi (örneğin, kod gönderilen bir mobil cihaz) daha eklemenizi sağlar.
  • Güvenlik yazılımı kullanın. Bilgisayarınızda ve mobil cihazlarınızda güncel bir güvenlik yazılımı bulundurun.
  • Siber güvenliğinizi ihmal etmeyin! Hemen şifrelerinizi değiştirin ve online ortamda kendinizi korumak için gerekli önlemleri alın.
Editör: Kazim Bozkurt