Gazze ateşkesine saatler kala Batı Şeria'da Filistinli gruplar arasında önemli anlaşma sağlandı Gazze ateşkesine saatler kala Batı Şeria'da Filistinli gruplar arasında önemli anlaşma sağlandı

9 Eylül Gazetesi’nden Utku ÇELİK’in haberine göre, İzmir'in Bornova ilçesindeki simgesel yapılardan Paterson Köşkü'nün restorasyon çalışmaları, yıllar süren gecikmeler ve bürokratik engeller nedeniyle tamamlanamadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1859 yılında inşa edilen Levanten köşkü restore ederek kente kazandırmayı hedefiyle, 2016 yılında ihaleye çıktı. İhale sonrası başlayan çalışmalar, planlanan süreyi çok aşmasına rağmen hala bitirilemedi.

Paterson Köşkü

İHALE SÜRECİ VE GECİKMELER

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında restorasyon ihalesi, Ekim Yatırım firmasına verildi. 24 ay olarak belirlenen proje süresi, keşif artışlarına ve çeşitli sorunlara rağmen aşıldı. 38 ay geçmesine rağmen iş tamamlanamayınca, Büyükşehir Belediyesi sözleşmeyi feshetti ve Bakanlıkla yapılan protokol geçerliliğini yitirdi.

BÜROKRATİK ENGELLER VE YENİ SÜREÇ

Büyükşehir Belediyesi, eksik işlerin tamamlanması ve çevre düzenlemesi için Bakanlıktan 24 aylık ek süre talep etmişti. Bu süreçte, Paterson Köşkü çevresinde yapılan sondaj çalışmalarında tarihi eserlere rastlanması, projenin seyrini değiştirdi. Koruma Kurulu, çevre düzenlemesi projelerinin hazırlanmasını istedi. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı projeyi 28 Şubat 2019'da onayladı. Bahçe kısmının doğal sit alanı kapsamında olması nedeniyle proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da onayına sunuldu ve 25 Haziran'da onaylandı. Büyükşehir Belediyesi, mimari ve mühendislik projelerini hazırlayarak yeni bir ihale süreci başlatmıştı. Bakanlık tarafından tanınan 24 aylık ek süre, 12 Ekim 2018'de başlamış oldu.

KULELİ BİNANIN YÜZDE 80’İ, ÇALIŞMALARIN 50’Sİ BİTMİŞTİ

Meto Yatırım şirketinin 24 Ocak 2020'de başlattığı restorasyon hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Yapılar Şube Eski Müdürü Can Yıldızhan, geçen sene “İki kısımdan oluşan Paterson Köşkü’nde yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında üç kattan oluşan ve tamamını koruduğumuz kuleli binanın restorasyonunu yüzde 80 oranında tamamlandık. Ana binada yapının neredeyse tamamının betonarme eklentilerden oluşuyor. Bu eklentilerin tamamını kaldırarak, kurul onaylı projesine göre özgün malzemeler kullanarak yapıyı ayağa kaldırma çalışmalarımızı yüzde 55 oranında tamamladık.” demişti.

Paterson Köşkü’nde Restorasyon İhalesi

1133 gün olarak belirlenen proje süresine 243+180 gün ek süre eklenmesine rağmen, 11 Ekim 2024 bitiş tarihine kadar restorasyon tamamlanamadı.

PATERSON KÖŞKÜ’NÜN GELECEĞİ

Restorasyon tamamlandığında, kafeteryalar, sergi salonları ve idari ofisler barındıracak Paterson Köşkü, kültürel amaçlarla kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilecek. Ancak yıllar süren gecikmeler ve belirsizlikler, köşkün geleceği hakkında soru işaretleri oluşturuyor.

Paterson Köşkü-1

PATERSON KÖŞKÜ’NÜN TARİHİ

İngiliz tacir John Paterson tarafından 1859 yılında inşa edilmeye başlanan Paterson Köşkü, bugünkü Mustafa Kemal Caddesi üzerinde bulunuyor. 38 odalı köşkün birçok yapı malzemesi, Kıta Avrupası ve İngiltere'den getirilmiş. Binanın ön cephesi, tarih boyunca yedi kez değişikliğe uğramış.

Paterson ailesi 1963 yılında İngiltere'ye göç ettikten sonra köşk, yaklaşık beş yıl boyunca NATO personeli tarafından ofis olarak kullanıldı. 1973 yılında bazı bölümleri yıkılarak halı fabrikasına dönüştürülen köşk için 1978'de kamulaştırma kararı verildi. 1986 yılında çıkan bir yangında ise ana giriş bölümleri hasar gördü.

Kaynak: HABER MERKEZİ