Tüm dünya küresel ısınma ve artan çevre kirliliğinden dolayı doğaya zarar vermemek için 2 kat mücadele ederken, ülkemizde bu konudaki duyarsızlık hızla artarak devam ediyor. Özellikle turizm beldelerinde günübirlikçi diye adlandırılan vatandaşların çevreyi tahrip etmesi, umarsızca çöp atması ve temizlememesi Türkiye'nin en güzel yerlerinin habitatının bozulmasına sebep oluyor. Çevre kirliliğinin yakın zamandaki en somut örneği İzmir'in Seferihisar İlçesi'ndeki Girlen Plajı'nda yaşanıyor. Seferihisar bölgesinin en bakir koylarından biri olan ve yine çevredeki tek halk plajına sahip durumdaki bölge, atılan çöplerden dolayı doğal dengesini kaybetmek üzere. Girlen Amatör Denizciler Derneği Başkanı Timuçin Tuncay da konunun yakından takipçisi. Ve 15 Ekim 2023'te dernek üyeleriyle organize olarak 2 kamyon çöp çıkardılar. Bunu da 2023 şartlarında çok ilginç gelecek ama kayıklarla taşıyıp çöp kamyonuna ulaştırarak yaptılar.

HALKA AÇIK PLAJ KALMADI

Dernek Başkanı Timuçin Tuncay, sahile yakın kısımda özel mülk olduğu için ve özel mülkün çöp kamyonunu sahile yanaştırmaya izin vermemesinden dolayı, deniz yoluyla atıkları taşıdıklarını söyledi. Tuncay, "Toplumsal bir organizasyon yapalım istedik. Bölgede halka açık plaj pek kalmadı. İnsanlar buraya akın ediyorlar ve çok fazla çöplerini bırakıyorlar. Sigara paketlerine, içecek kutularına alıştık ama çocuk ve kadın bezi atan bile var. İnsanlarımız çevreye, doğaya neden bu kadar umarsız ve duyarsız oldular. 2 kamyon çöp çıkardık. 126 poşet atık çıktı. Ve bunu kayıklar yardımıyla yapmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

Tuncay: İlk 50 metre sadece halkın olmalı

Deniz kıyısından kara parçasına kadar olan 50 metrelik bölümün kanunlara göre halkın olduğunu ancak kuralların hiçe sayıldığını sözlerine ekleyen Girlen Amatör Denizciler Derneği Başkanı Timuçin Tuncay, "Kanunda ikinci 50 metrede de işletmeler yeşil alan olarak kullanabilir diyor. Ama mekan sahipleri, oteller kuraldaki açığı bulup ilk 100 metreyi kendi alanları gibi kullanıyor. Böyle olunca halk, hiç bir sahili kullanamıyor. Ve Girlen Plajı gibi tek tük kalan alanlara akın ediyor. Buraya gelen turistler de çöpleri gördükçe ben de atayım birşey olmaz psikolojisine giriyor. Biz çevre sakinleri de bu durumu önlemek için bazen insanlarla birebir tartışmalar yaşıyoruz. Ülkemiz insanlarının bir an önce bilinçlenip, doğal hayatı bozmamak adına duyarlı olmalarını diliyoruz. Ve yerel belediyeler ilk 50 metreyi sadece halkın kullanımına açmak için imkanlarını kullanmalılar" diye konuştu.

Çalışma sahası talep ediyorlar

Girlen Amatör Denizciler Derneği Başkanı Timuçin Tuncay, dernek olarak su altı su üstü arama kurtarma eğitim öğretim için çalışma sahası talep ettiklerinin altını çizdi. Tuncay, "3 yıldır uğraşıyoruz ancak duyarsızlık karşısında bir yol alamıyoruz. Bazı konularda hem devlet hem vatandaş duyarsız. Deniz konusunda devletin denizcilikle uğraşan derneklerin görüş ve fikirlerini alması çok önemlidir. Çünkü masa başında oturanla her gün denizin üstünde olan aynı bilgi ve tecrübe ye sahip olamaz" sözlerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ