Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde, geçtiğimiz hafta sahte içki tüketimi nedeniyle 219 kişi hastaneye kaldırıldı, 57 kişi ise hayatını kaybetti. İran ve Endonezya da her yıl onlarca kişinin sahte içki yüzünden hayatını kaybettiği ülkeler arasında yer alıyor. Peki, sahte içki neden ve nasıl öldürüyor? Sahte içki nasıl tespit edilir?

Metanol Zehirlenmesi ve Etkileri

Bu ölümlerin büyük çoğunluğu metanol kaynaklıdır. Mayalanma sürecinde ortaya çıkan metanol, damıtma sırasında yoğunlaşır. Ticari alkol üreticileri, metanolü insan sağlığı için güvenli seviyelere indirirken, sahte içki üreticileri genellikle boya ve cila gibi endüstriyel ürünlerde kullanılan endüstriyel metanol kullanır. Metanolün çok düşük miktarlarda tüketilmesi bile körlük, ciğer hasarı ve ölüme yol açabilir.

Metanol Zehirlenmesi Girişimi

Oslo Üniversitesi ve Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından kurulan Metanol Zehirlenmesi Girişimi’ne göre, 2023 yılında 60 farklı vakada 309 kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerin çoğu Asya ülkelerinde gerçekleşti. Tamil Nadu’dan Dr. A. Muthu, metanolün böbreklerde asit birikmesine neden olduğunu, bunun da böbrek iflasına yol açtığını belirtiyor. En ileri tıbbi yöntemler bile kaçak içki içtiği için kör olan hastalara yardımcı olamıyor. Metanol zehirlenmesi semptomları arasında baş dönmesi, mide bulantısı, mide ağrıları, kusma ve bulanık görme bulunur.

Düşük Gelir Seviyesindeki İnsanlar Etkileniyor

İngiltere'deki Lincoln Hastanesi’nden Dr. Vikas Sodiwala, metanolün göz sinirlerine saldırarak görme duyusuna zarar verdiğini ifade ediyor. Metanol Zehirlenmesi Girişimi’ne göre, metanol zehirlenmesinden en çok düşük gelir seviyesindeki insanlar etkileniyor. İran ve Endonezya’da ise İslam dininin etkisiyle alkol tüketiminin tabu olması, sahte içki tüketiminde rol oynuyor. Hastalananlar, utandıkları için tedavi olmaktan kaçınıyor.

Bakan Tunç'tan Polat çifti açıklaması Bakan Tunç'tan Polat çifti açıklaması

Sahte İçki Nasıl Anlaşılır?

Hangi ülkede olursanız olun, sahte içkinin kurbanı olabilirsiniz. Interpol’e göre, içki normal fiyatının çok altında satılıyorsa büyük ihtimalle kaçaktır. Bilinen satıcılardan alkol almayı tavsiye eden Interpol, şişelerin paketlenmesine, üzerinde dilbilgisi hataları olup olmadığına ve farklı biçimlerdeki şişelere dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Aynı zamanda, içki boya ya da oje gibi kötü kokuyorsa dikkatli olmak gerekiyor.

Editör: Utku Çelik